cukormentes

Gyere húsom, megeszlek!

Komolyan mondom, egyszerűen nem hiszem el, hogy az emberek mennyire hiszékenyek, és mennyire könnyen dőlnek be mindenféle mendemondáknak, pénzen alapuló érdekigazságoknak vagy éppen jól marketingelt hazugságoknak. Nehezen hittem el mostanáig, hogy tényleg bármit el lehet adni manapság, de rá kell jönnöm, hogy ez mégiscsak így van…

Legutóbb az a kérdés szegeződött felém, hogy ha én paleo életmódot folytatok, az azt jelenti, hogy sok húst eszem ugye? És ha sok húst eszem, az bizony iszonyat egészségtelen, mert a hús tele van húgysavval és abból előbb-utóbb akár köszvény is lehet. Meg hát a húsos étrend zsíros étrendet is jelent egyben, és hát az már maga a pokol, hisz el fogok hízni hiába sportolok…nnna, ezen a ponton erősen érdekelne, hogy ti mit gondoltok ez ügyben, de én miden esetre megosztom veletek az álláspontomat.

Kedves hús ellenző embertársaim, a döntésetek szívetek joga, és ha így érzitek jól magatokat, akkor én annak csak örülni tudok, de tényleg kár földbe döngölni a húsevőket, főként ha koholmányokkal  ostorozzátok őket. A vegetáriánusok általában azzal érvelnek, hogy az emberszabásúak sem fogyasztanak húst, mégis remekül elvannak. Ami igaz. DE! a növényevők emésztőrendszere teljesen más, mint a mienk, és nagyjából megállás nélkül esznek, hogy meg tudják teremteni növényekből azt a protein és zsír mennyiséget, amire a szervezetüknek és a testüknek szüksége van. Lássuk be, egyik növényevő állat sem éppen szupermodell alkatú…sok zsírt raktároznak el, amit a különleges emésztőrendszerük képes lebontani. Nekünk embereknek, sajnos vagy nem, más az emésztésünk és a kiválasztó készülékünk is.

Apropó: tudtátok, hogy a húsevő életmód eredménye a jelenlegi agyméretünk és kapacitásunk, illetve a csökkent méretű emésztőrendszerünk? Na és azt, hogy aki egyáltalán nem eszik húst és megfelelő mennyiségű zsiradékot, annak pár év alatt csökken az agymérete és agyi kapacitása??? Pedig így van….

Nézzük mi a helyzet a köszvénnyel? Szerintem lassan meg fogtok kövezni, hogy már megint a gabonával meg a finomított cukrokkal jövök, pedig az lesz :-). Nem fogok magasröptű orvosi szakkifejezésekkel dobálózni, ahogyan eddig sem tettem, hisz a lényeg a megértésen van nem pedig az idegen szavak szótárazásán. Lényeg a lényeg, a magas purin (ebből lesz a húgysav) tartalmú ételek, mint a húsok és tengeri herkentyűk fogyasztása nem okoznak köszvényt! Ez is olyan, mint a sportolás, minél kitartóbban és rendszeresebben csinálod, annál többet bír a szervezeted. Ha a fotelben henyélsz naphosszat, akkor a második emeletre sem bírsz felmenni fulladás nélkül.

Ilyen egyszerű a húgysav kérdés is. A húgysavat a máj állítja elő azokból a bizonyos purinokból (ezek egy része a bevitt táplálékból, nagyobb része pedig a test saját lebomló szöveteiből adódik), ez a húgysav a vérbe kerül és azt a vesének kell(ene) kiválasztania. Minél kevesebb purin tartalmú ételt viszünk be, a vese annál jobban “ellustul”, minél többet viszünk be, annál edzettebb, és annál jobban választja azt ki.

Na de mi van a köszvénnyel: a köszvényes emberek mája remekül nyomja a húgysavat a véráramba, a veséje azonban gyengén teljesít kiválasztás fronton. És hogy mik lehetnek azok az élelmiszerek amik ezt eredményezik? Most jöhet a kövezés: a gabona és a finomított cukrok. És persze a köszvényesek diétáját ez teszi ki :-). Újabb bumm! A magas fruktóz fogyasztás vagy a fruktóz infuzió emelkedett húgysavszintet okoz és a vesét gátolja a kiválasztásban. Ehhez képest a fruktóz a reform édesítők listáján van 🙂 (A fruktóz nem egyenlő a szőlőcukorral!)

És pusztán egy slusszpoén így a végére: a köszvényeseken tesztelték már a magas fehérjetartalmú diétát (azaz, hússal etették őket egy tesztidőszakban), és jelentősen javultak a tüneteik…De azóta sem írnak fel húst receptre egy köszvényesnek, helyette jöhet a gabona meg a cukor, és persze a gyógyszer :-).

Szóval köszönöm szépen eszem húst, ráadásul igyekszem mindenféle húst kipróbálni, a zsírokkal sem fukarkodok, mert a munkámhoz kell az agyam…szóval nem kockáztatok 🙂 És aki hasonlóan húspárti, azt csak bátorítani tudom, de figyelem a köretekkel és a kísérőkkel! A zsírmáj sem a hústól és a zsíroktól lesz, hanem a gabonától meg a cukroktól…

Facebookon írtam, hogy tesztelek ma egy jól beharangozott félig-meddig bio, de mindenképp kistermelői piacot, a Tamás Bátya Kunyhóját Budán. Hát rövid lesz a beszámoló, ugyanis az ötlet kiváló, a PR és a marketing is kiváló, de én óriásit csalódtam. Itt valóban van pár kunyhó, ahol vagy tetszik az áru, vagy nem. Sajnos olyan, hogy választék nincs, a hentes zárva volt, mellette van egy tejtermékes, ami ugye nem izgat, egy pékség, ami szintén nem izgat, egy édességes, ami nem érdekel…zöldség, gyümölcs és hús fronton viszont nagyon gyenge. Lehet, hogy túl nagy elvárásokat fűztem hozzá, de óriásit csalódtam… A budapestieknek csak annyit, hogy ha piacra váltanátok a bevásárlóközpontokat, akkor a Vámház Körút-i Vásárcsarnok a nyerő: mind árban, mind kínálatban, mind választékban! És ha nem a szomszédban laktok, akkor is megéri!

Remélem vagytok:-))

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. […] nagyjából mindenki tudja, hogy ez egyik ok az “állatkínzás”, a másik ok pedig a “köszvény”. A nyerskoszt diéta Steve Pavlina nevéhez fűződik, aki forradalmi elgondolásával, meggyőző […]


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!