cukormentes

Paradicsom: egyem, ne egyem, jó az nekem???

Sokaknak van kétségük a paradicsomfélék kapcsán (paradicsom, paprika, padlizsán), hiszen kicsit útvesztősek a paleo információk ami ezt a családot illeti. Most akkor lehet enni nyugodtan, vagy ezeket sem szabad? Mielőtt megijednél, és elküldenél a francba, hogy már megint lehúzok valamit a listáról, nyugodj meg, nem olyan fekete az ördög amilyennek tűnik :-). Utána néztem hazai fronton is a véleményeknek, így arra jutottam, hogy nem igazán akadt sem olyan külföldi kutatás (amibe beleakadtam volna) ami 100%-ban kizárta volna ezeket a zöldségeket-gyümölcsöket a paleo étrendből, de a magyar paleo írások/fordítások szerzője, Szendi Gábor sem veti el őket :-).

Mégis van pár dolog amit érdemes tudni, mielőtt még elkezdenénk dagonyázni a paradicsomban 🙂 Sajnos már megint azok a fránya lektinek kerülnek elő, amik miatt nem eszünk többek között burgonyát, meg hüvelyeseket sem. Ezekről a lektinekről azt kell nagy vonalakban tudni, hogy az emésztő rendszerünkre egyáltalán nincsenek jó hatással, sőt elvékonyítják a bélfalat, ami egy idő után áteresztővé válik (apró lyukak keletkeznek rajta), minek következtében az ürülékből visszaszivárognak baktériumok a szervezetünkbe, és autoimmun betegségeket váltanak ki.

A lektinek igen sok növényben vannak jelen, csak nem mindegyikben egyformán. Éppen ezért javasolt néhány növényt, mint pl a burgonyát és a hüvelyeseket teljesen kiiktatni, másokra pedig figyelni, mint a paradicsomfélék.

Csak, hogy érthetőbb legyen a dolog: a paradicsom lektin nagyon jó “szállító”, éppen ezért az oltásoknál is használják átvivő anyagként, ami bejuttatja az oltóanyagot a vérbe. A lektinek mellett a paradicsomok szaponinokat is tartalmaznak, melyek közül az alfa tomatin szintén eredményezhet áteresztő bélfalat. Egy egészséges szervezet esetén ezek különösebben nem rondítanak bele az ember életébe, hiszen az érett paradicsomban alacsony az alfa tomatin koncentráció.

Ha a bélfal áteresztővé is válik, a szervezet a bélfalon át bekerült baktériumokra nem reagál (nem küld immunválaszt), de ha a baktériumhoz hozzákapcsolódott az átvivő anyag (alfa tomatin, vagy paradicsom lektin), akkor az sokkal jobban felerősíti a baktérium szervezetre gyakorolt hatását, aminek következtében az immunrendszer keményen fellázad, hogy megoldhassa a problémát…a gond csupán az, hogy ilyenkor a szervezet saját magát támadja meg.

Éppen ezért, azok akik autoimmun betegségekben szenvednek (Crohn betegség, foltos hajhullás, 1-es és 2-es típusú cukorbetegség stb) teljesen ki kellene iktassák az étrendjükből a paradicsomféléket is. Hosszas diéta után, ha a szervezet helyreállt vissza lehet őket hozni kísérleti jelleggel az étrendbe, de ha a reakció negatív rájuk, akkor jobb elfelejteni őket :-(.

Amit azonban mindenképp a paradicsom javára kell írnunk a csodás íze mellett, az a rákmegelőzésben játszott szerepe. A paradicsom tartalmazza az A vitamin lycopén-nek nevezett elővitaminját, melyről amerikai kutatások azt mutatták ki, hogy védőhatású az emésztőszervi megbetegedések ill a prosztatarák ellen, ráadásul a sok paradicsomot fogyasztók körében 50%-al csökkent a rákos elhalálozások száma.

Összegzésül tehát a paradicsomfélékről: ha nincs autoimmun betegséged vagy allergiád, akkor fogyaszd nyugodtan leginkább érett formában, és természetesen itt is előjön a bio változat előnye, különben nagyon permetezett növénnyel állunk szemben.

Ha ilyen típusú betegséged van, akkor érdemes lemondanod a paradicsomról, padlizsánról és csili paprikáról egy hosszabb diétás korszak erejéig (a diétát a paleo táplálkozáson belül értem). Ha teljesen tünetmentes lettél, kísérletezhetsz a paradicsomfélék visszavezetésével az étrendbe, de óvatosan és figyelmesen. Ha a szervezeted rosszul reagál rájuk, akkor tudod 🙂

 

P.S. Még tart a JÁTÉK a Cukormentesen, NE MARADJ LE RÓLA! Katt, lájk, megoszt, és tied a lehetőség a TELJES GYÓGYULÁSRA, TÚLSÚLYTÓL/FELESLEGTŐL való megszabadulásra, állapotfelmérésre, vagy egy kényeztető arckezelésre, masszázsra 🙂 LIKE???

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!