Nem bírtam kivárni a hétvégét a sütéssel, aminek az az előnye, hogy a hűtőben ott figyel egy gyönyörű, nagyon fincsi paleo csokitorta, másrészt pedig ötlettel szolgálhatok nektek is.
A párom üzleti úton volt tegnap óta, így az sem utolsó, hogy őt is meglepetéssel vártam. Ő hagyományos étrend szerint étkezik, de már kezd “megfertőződni”, főleg ami a süteményeket illeti. Régen nagy kekszimádó volt, az étcsoki bevonatúakat imádta a legjobban, de az utóbbi időben lejött a “szerről” és szívesebben nassolgatja az én cukormentes alkotásaimat :-). Hát igen, erősen úgy tűnik, hogy a paleo ragályos:-).
Íme a remekmű:
Csokitorta fehér mázzal (imádnivaló!)
Hozzávalók:
10 tojás
8 púpozott ek natúr kakaó
9 tk nyírfacukor (aki az édeset szereti, tegyen még hozzá nyírfacukrot, de alapból ugye az az édes íz, amihez a bolti termékek hozzászoktattak, nem normális, arról le kellene jönni :-).
4 ek kókuszzsír
kb. 20 g kókuszreszelék
Elkészítés: a kókuszzsírt megolvasztjuk és hozzákeverjük a kakaót. Addig kevergetjük amíg egynemű, csomómentes massza lesz, majd félretesszük, és hagyjuk hűlni. 8 tojást szétválasztunk, és a sárgákat habosra verjük 7tk nyírfacukorral. A fehérjéket szintén keményre habosítjuk 1 tk nyírfacukorral.
A habos sárgákhoz keverjük a már nem forró kakaómasszát. Nem kell megijedni, hiszen a hirtelen kihűléstől elkezd szilárdulni, de ez teljesen normális. (nem cél, hogy krémes állagúvá váljon ezek után!) Ezt a furcsa állagú masszát apránként hozzákeverejük a fehérjehabhoz. Ebből sem lesz teljesen homogén anyag, de ez sem gond. Az elkavarhatatlan csomók sütés után olyanok, mintha direkt plussz csokival dobtuk volna fel a tortánkat. Szóval van benne egy kis ártatlan átverés 🙂
30 percig sütjük. A máksütis receptnél leírtam, hogy milyen a sütőm, ezúttal is hasonlóan jártam el, csak a gázlángot nem vettem takarékra, csak az utolsó 5 percben.
Fehér máz: 2 tojásfehérjét kemény habbá verünk, hozzáadjuk a maradék 1 tk nyírfacukrot, és annyi kókuszt amennyit felvesz. Mivel ez nem egy klasszikus krém, nem is lesz olyan könnyen kenhető, de annál egészségesebb :-)! A kihűlt torta tetején egyengessük szét, és immáron nem kell ellenállni a kísértésnek, jöhet a kóstolás!
Nekem nagyon ízlett, sőt mi több a páromnak is! Imádta az állagát, azt, hogy tömény csokiízű, de mégsem tömény az állag maga.
Egy újabb 100% paleo nap kipipálva! nyami 🙂
Szép hétvégét nektek!
Remélem vagytok:-))
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: