Teljesen felháborított a Tesco-ról szóló cikk – Facebookra posztoltam -, miszerint a hentesárut igaz a “törvénynek” megfelelően, ámbár annál gusztustalanabb módon kezelik. Lényegében véve a sérült vákuumcsomagolású termékeket fogják, felszeletelik és kirakják a csemegepultba, hadd fizessen érte a barom. Ja boccs, mielőtt kirakják, valaki szemrevételezi az áru minőségét. Na bummm! Ha a minőség ennyire szubjektív, akkor az ár miért nem az??
Na de itt még nem érnek véget a dolgok, hiszen vannak olyan hústermékek, amiknek lejár a szavatossága. Mit gondoltok ezekkel mi lesz? Nos eladják! A csirkéből grill csirke lesz például, a többit pedig lemossák, kipofozzák és mehet. Valaki mesélte éppen, hogy volt már szerencséje 5000Ft/kg-ért bélszínt venni a Tesco-ban, ami zöld volt…de sajnos csak otthon vette észre.
Nem is tudom már minősíteni ezt az egészet, annyira szomorú a helyzet. Amikor megkérdezik tőlem, hogy mennyi energiába és pénzbe kerül tudatosan étkezni, pusztán annyit tudok mondani, hogy mindkét kérdésre a válasz a “KEVESEBBE!”, mint korábban. Nagyon egyszerű a dolog: heti egyszer, nagyon ritkán kétszer bevásárolunk a piacon. És szó szerint mindent ott veszünk meg.
Húst a vicces hentesektől, akik sosem hagyják ki az élcelődést, sonkát a kedvenc felvágottasunktól, halat az alagsorból, zöldséget, gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt és natúr magokat válogatunk a sorokon, a tojást a “néniktől” gyűjtjük be , akik bizonyos napokon jönnek csak ki, a tejterméket pedig szintén itt vettünk (már nem használunk ilyet), nyers formában, közvetlenül a termelőtől, és a méz is kistermelői.
Ez a kiruccanás, amit imádok és ahol elememben vagyok, körülbelül fél órát vesz igénybe, anyagilag pedig sokkal, de sokkal olcsóbb, mint amit korábban élelmiszerre a multiknál költöttünk. Itt nincs felesleges árufelhalmozás, mert a teljes piac ugyanazt kínálja, nincs reklám, nincs csalogatás, és nem 4-500Ft-ba kerül 80g felvágott. Sőt mondok jobbat: a Serrano sonka, ami olyan 800Ft/80g-ba kerül a Tescoban és egyéb helyeken, az itt 450Ft/100g-ba kerül. Az agyontartósított 3,5%-os tej 350-400Ft/l-be kerül a legtöbb helyen, a piacon pedig 200Ft/1l nyers tehéntej, és még lehetne sorolni.
Majd elfelejtettem, hogy a spórolás még azzal is tetéződik, hogy nem veszünk semmilyen édességet, kekszet, csokit, joghurtot stb, mert nem eszünk semmi cukrosat. Az ezen megspórolt pénzen lehet venni paleo magliszteket, kókuszolajat és kókusztejet. Ennyi! Ami a ráfordított időt illeti, nos a bevásárlásaink összességében olyan 1 órát vesznek igénybe, de abban a piac és a lisztes is benne van, a liszteshez pedig csak havonta egyszer megyünk.
Mindent összegezve, érdemes piacra járni, csak ajánlani tudom. Amellett, hogy pénzt lehet spórolni, a minőség is sokkal-sokkal jobb, sőt igazán élvezetessé válik, miután az ember megtalálja a kedvenc árusait, akik a kedvéért bármit félretesznek vagy meghoznak:-))
Végül pedig a mai ebédet osztom meg veletek, ami igazán mennyei volt, sőt mi több közelebb vitt a paradicsomlekvár fogalmához, amit hamarosan kikísérletezek:-)
Mexikói combfilé ananászos paradicsom mártással
Hozzávalók:
0,5kg sertés comb filé
1 fej hagyma
3-4 nagy, érett paradicsom
1-2 csili paprika
1 ananász
só, bors
2-3ek kókusz olaj
Elkészítés: ha az ember ilyet akar enni, időben kell gondolkodni, mert a húsnak olyan 4 órát minimum kell pácolódnia. A páchoz a paradicsomokat, a hagymát és a csili paprikát összeturmixoljuk egy kis só és bors társaságában. A kapott masszával jól bekenjük a húst, kevés masszamaradékot pedig félreteszünk. A húst befóliázzuk, és mehet a hűtőbe legalább 4 órára, de a legjobb, ha előző este kerül a pácba. Ebéd/vacsora előtt a húst elősütjük szép pirosra serpenyőben a 2-3 evőkanálnyi kókuszolajon. Utána beletesszük egy hőálló tálba, ráöntjük a maradék olajat, és a maradék pácszószt, egy kis vizet, valamint az összeturmixolt ananásznak a felét. Mehet az előmelegített sütőbe olyan 30-45 perce. Közben locsolgatjuk a húst a saját levével és fél időnél ráöntjük a maradék ananászt.
Ha elkészült, kivesszük a sütőből és olyan 10 percig hagyjuk pihenni. Utána tálalható egy jó kis salátával. Mi sokmagvas citrussalátát ettünk hozzá, a hússzeletekre pedig szedtem a abból az ellenállhatatlanul finom szószból, ami körülötte képződött a sütésnél :-))
Húsvétra szántam ezt az ételt, de nem bírtuk ki, úgy, hogy most ötletelhetek, vagy újra ezt készítem el 🙂
Remélem vagytok:-))
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: