Éppen azon gondolkodtam, hogy miről írjak ma, ami nem “üti ki a biztosítékot”, vagy legalábbis kevésbé, de nem ígérek semmit :-). A tv pusztán zajforrásként megy a háttérben és a Densia reklám olyannyira kicsapta nálam a biztosítékot, hogy meg is lett a téma mára.
Densia-t az erős csontokért, vagy valami nagyon hasonló hangzik el a reklámban, és bizonyára sokakban el is kezd csilingelni az a bizonyos emlékeztető, hogy ma még nem ettem elég joghurtot, sajtot, nem ittam elég tejet, nem ittam meg a Ca tablettámat, hű gyorsan be is pótolom, nehogy csontritkulásom legyen…
Tudjátok mióta marketingelik a tejet a csontritkulás ellenszereként? Nagyjából 1950 óta! Nem semmi ugye, jó kis múltja van ennek a hamis doktrinának…Egyértelműen e mögött is a pénz és az érdek állt, illetve a kirakatba kellett még egy tiszteletet parancsoló és hitelt érdemlő ember, akinek a szavára mindenki fejet hajtott. És tudjátok, hogy mi a legérdekesebb az egészben?? Azokban a társadalmakban a leggyakoribb a csontritkulás és a combnyaktörés, ahol a legnagyobb a tejfogyasztási ráta!
Jó kis ellentmondás már megint, nem? Szóval akkor hogy is van? A tej nem jó a csontritkulás ellen. Rendben! De sok benne a kálcium. Ez azt jelenti, hogy a kálcium sem jó a csontritkulás ellen? AZT! Már látom is a lelki szemeimmel a kérdőjeleket a szemekben és a sanda pillantásokat a Ca pezsgőtabletta doboza felé…vele most mi is legyen? Hát erre is azt kell mondjam, amit a margarinra, hogy dobd ki! És ne dőlj be már megint a reklámnak!
Biztosan hallottátok már azt a tézist, mi szerint nem szabad túl sok ásványvizet fogyasztani, mert a magas ásványi anyag tartalomtól (főként Ca) vesekövünk lehet. Hát ez így igaz a Ca szedésére is. Irreálisan fontos szerepet kapott a Ca a hipermodern agyondiétáztatott nyugati étkezési tanácsadásban, aminek az lett az eredménye, hogy rengeteg az érelmeszesedésben, a vesekőben szenvedő beteg (nem beszélve az egyéb lágy táji meszesedésekről: mell, petefészek, prosztata stb), sőt mi több, a csontritkulások aránya is egyre csak nő.
Itt már tényleg magáért beszél a tény, miszerint a Ca nem arra való, mint amire gondolták. És azokban a mennyiségekben, amikben ma ajánlják rettentő káros, és meszesedéshez vezet. Tudtátok, hogy az ’50-es évek előtt kevesebb, mint napi 200mg Ca-t vittek be az emberek és köszönik jól megvoltak, utána a kvótát 1000mg-re emelték, ma pedig már 1500-2000mg-nél tartunk…és egyre több a csontritkulás. Ma már mindent kálciummal dúsítanak, és lassan mész-emberek leszünk, de csont nélkül 🙂
A kutatók rájöttek időközben, hogy mégsem a kálciumot kellett volna isteníteni, hisz sokkal inkább a magnéziumnak van szerepe a csontok erősségében, ami viszont sokkal nehezebben szívódik fel. Szóval a Ca lapátolását abba kellene hagyni, és cserében olyan ételekre koncentrálni, amikben magnézium található, hogy a fejjel lefele fordított Ca-Mg arányt megfordítsuk 2:1-re a Mg javára. E mellett pedig a D vitamin bevitelre is figyelni kell, hisz az segíti a Mg felszívódását, szóval tessék napozni, de nem leégni!
Étkezettek megfelelően és felejtsétek el a rengeteg tejtermék fogyasztást. Ha nem sikerül élelmiszerekből pótolni, akkor jöhetnek a vitaminok, ásványianyagok. DE!!! mindig a természetes pótlást javaslom: a világ legmagasabb Mg tartalmú élelmiszere (és amúgy Ca-t is tartalmaz) a kakaóbab. Tessék beszerezni, fogyasztani…jobban jártok vele, mint a joghurttal :-))
Gondoltátok volna, hogy az olyan tejfogyasztó országokban, mint Amerika vagy a Skandináv államok sokkal nagyobb a csontritkulás és combnyaktörés aránya, mint mondjuk Afrikában? És ez bizonyára nem azért van, mert a tej egy nélkülözhetetlen, sőt… túl magas a Ca tartalma, szemben a Mg tartalmával, ami igen alacsony….és nincs mi kompenzáljon…Nos úgy tűnik már nem is az elsavasodástól kell tartani, hanem az elkálciumosodástól….jó tudni!
Félreértés ne essék: kell nekünk a Ca, csak nem akkora mennyiségben, ahogyan azt javallják!
Remélem vagytok:-))
[…] kapcsolatos tejfogyasztásról és a csontritkulás közötti összefüggésről már írtam, úgy, hogy erre most nem térnék ki […]