cukormentes

A “nem-kenyér” az új idők reggelije

Minden erőmmel azon vagyok, hogy bebizonyítsam nektek, hogy jókat nem csak káros hozzávalókból lehet enni, hanem egészségesekből is. Igen tudom, manapság az egészséges élelmiszer fogalma már-már utópia, de valahogy mégis ezt a szót szeretjük használni az egészségünkre kevésbé káros, vagy éppen jó(bb) hatással lévő élelmiszerekre.

Ma a kenyérimádókat szeretném elkápráztatni, és azok közül is az igazi gourmetkat, akik szeretik a sok magvas, különlegesebb péktermékeket. Nos mindenek előtt megjegyzem, hogy ha kipróbálod ezt a receptet, akkor azonnal rá fogsz jönni, hogy eddig a leghalványabb fogalmad sem volt arról, hogy mit is jelent a sok magvas. Továbbá, ha imádtad a magvakat, akkor ezek után el sem fogod tudni képzelni a napjaidat és az étkezéseidet nélküle. Egész egyszerűen észbontóan magos és finom, és hát kellően tömény ahhoz, hogy elég gyorsan jól is lakj tőle.

Egy ilyen “nem-kenyér” szénhidráttartalma igen alacsony a klasszikus pékáruhoz képest, cserében magas az omega3 tartalma, azaz “zsíros”, illetve remek magnézium és kálcium forrás, az egyéb vitaminokat, nyomelemeket nem is említve. Szóval, ha ilyet eszel, nem kell tartanod a gabona mellékhatásaitól, az elhízástól, jót teszel az egészségednek, mert hasznos anyagokat viszel be, és teszel a csontjaid egészségéért is :-).

Na nézzük:

Sokmagvas “nem-kenyér”



Hozzávalók: 120g lisztté darált mandula

180g rizsliszt (sajnos nem volt itthon nyílgyökér, ú h ez kompromisszum)

30g paleo cikória mix

30g lenmag liszt

1tk tengeri só

1tk szódabikarbóna

5 tojás

5-7cl víz

60g dió durvára vágva

60g török mogyoró durvára vágva (a földimogyoró nem paleo!)

60g tökmag

60g napraforgómag

60g szezámmag

Elkészítés: a tojásokat habosra verjük a sóval és szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a liszteket és jól összekeverjük. A maglisztek nagyon gyorsan felszívják a nedvességet, így gyorsan kell dolgozni, de adhatunk hozzá vizet is (én adtam olyan 5-7cl-nyit apránként, ahogyan felvette), majd hozzáadjuk a magokat is és jól elkeverjük. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, és belesimogatjuk a masszát. Nem megy olyan könnyen, de nem kell megijedni, mert nem olyan macerás, mint a tökmagropogós esetén :-). Előmelegített sütőbe tesszük és olyan 25-30 perc alatt készre sütjük. (továbbra sincs kenyérformám, ezért én normál tepsiben sütöttem. Ha magas a tészta, akkor kicsit több idő kell.) Majd hagyjuk kihűlni és már kóstolható is 🙂 Nagyon gyorsan kész van, a legtöbb időt a méricskélés visz el 🙂

Ti elgondolkodtatok már azon, hogy a reform ételeket mért hívjuk ugyanúgy, mint a hagyományos ételeket? Kész vagyok tőle! Ez sem egy kenyér recept, csupán egy sós reggeli, ebéd vagy vacsora kiegészítő. Mákos tészta sárgarépából??? mi van? az miért nem mákos sárgarépa? hamis gulyásleves? hamis sajttorta? mért nem adunk új neveket ezeknek az ételeknek?…hiszen akárhonnan is nézzük, ezek igenis új ételek…tényleg ennyire zárkózott, rugalmatlan, beskatulyázott, szemellenzős társadalomban élünk, ahol az újnak csak álnéven lehet helye? Hát engem ez eléggé elszomorít, mint ahogy az is, amikor valaki elutasítja egy süti megkóstolását pusztán azért, mert el lett mondva, hogy az paleo. Majd nagy erővel megtörténik a rábeszélés, utána meg nem bírja abbahagyni az evését és elkezd szabadkozni a korábbi hozzáállása miatt….

Hogy juthattunk el idáig? Ennyire megvezettek a reklámok és a marketing szövegek? csak a jól megszokottban bízunk akkor is, ha az rossz???…Nem is tudom miért háborgok ezen, hiszen ha a magánéletben nem képes az ember döntéseket hozni és új dolgok mellett állást foglalni, inkább tesped a langyos-büdös, de kiszámítható és megszokott rosszban elutasítva mindent ami új és ismeretlen, akkor mért pont az étkezésében mutatna nyitottságot?!…

 

Na de inkább vissza a földre, a világmegváltás még várat magára 🙂

A vasárnapi mozi kicsit betett nekem, mert az általunk nagyon kedvelt Kino-ba mentünk, ahol sikerült a légkondi alá beülni, és az egész film alatt vacogni…ami akkor annyira nem is tűnt vészesnek, mert csak néha éreztem, hogy fázom…na de nem maradt nyom nélkül a dolog 🙁 Úgy tűnik nálam is megérett már egy kis megfázás, hisz olyan rég volt már ilyen 🙂 Tegnap már kapart a torkom, mára pedig egyértelműen fáj.

A közérzetem sem volt a toppon reggel, úgy, hogy a futás már megint elmaradt, de azért egy itthoni átmozgatást beiktattam. Azt találtam legjobbnak, ha lefoglalom magam és nem figyelek a torkomra, így elkezdtem sürgölődni a konyhában és összehoztam ezt a fantasztikus “nem-kenyeret”, ami eddigi egyértelmű kedvencem lett egyből :-). Ebédre is kívántunk valami izgalmasat, így aztán egy narancsos-mézes csirkemell steaket sütöttem, ami mindkettőnknél nagy sikert aratott :-). Nagyon fincsi, a receptjét pedig a Facebookon keresd :-)! ha izgalmasnak találod, nyomj egy lájkot :-)!



A finomságok mellett nagy kanállal eszem a mézet is, hátha holnapra javul a helyzet :-). Gyógyszerre nem is gondolok, a citrom és a méz megteszi a hatását 🙂

Remélem vagytok:-))

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!