Örömmel nyugtáztam, hogy a Glamour is szánt néhány hasábot az egészségtudatosságnak, és ezúttal végre nem valami “hiperegészséges” villámdiétát promotáltak, hanem a háztartási vegyszerek veszélyeiről figyelmeztettek. Pusztán csak azért térek ki erre a cikkre, mert a végén sajnos egy igen káros anyagról terelik el a figyelmet, és ez az ASZPARTAM.
Bizonyára tisztában vagytok vele, hogy a cukormentes rágók és cukorkák 98%-a ezzel van édesítve, úgy, mint az Orbit, hasonlóan a cukormentes csokikban is sűrűn fellelhető, a gyógyszerekben és a diétás üdítőkben, úgy, mint a Coca Cola light vagy a Pepsi light. Szóval ha épp nem cukorral, akkor a light vagy éppen diabetikus fronton mérgezheted magad aszpartammal.
A mesterséges édesítőszerek frontján a szacharin és a ciklamát volt a legelterjedtebb, és bár erősen tartottak lehetséges káros hatásaitól, végül bebizonyosodott, hogy mindkét édesítő ártalmatlan és biztonságos anyag. A legérdekesebb, amit tudni érdemes a mesterséges édesítőkről az, hogy a tudósok és kutatók sosem ébredtek úgy, hogy “nna, ma felfedezek valami édesítőt, mert elegem van a cukorból”, sőt minden esetben valami teljesen más célra alkalmas anyagot kísérleteztek, és édesítő lett belőle.
Így volt ez az aszpartammal is, amikor gyomorfekély elleni szert kísérletezgettek, majd édesítőszert hoztak létre. Csak ez sajnos sokkal, de sokkal rosszabbra sikeredett a ciklamátnál vagy a szacharinnál. Rengeteg balhé övezi az aszpartam engedélyeztetését, amit az FDA (Food and Drog Administration) el is utasított anno. Az engedélyezési kérelmet alátámasztandó vizsgálatok manipulációnak minősültek, és kiderült, hogy az anyag agydaganatot okoz, így el lett utasítva. A gyártók azonban nem adták fel, és a bürokrácia kiskapuit, megvesztegetéseit és manipulációit alkalmazva újra és újra megpróbálkoztak az engedélyeztetéssel, természetesen úgy, hogy a rettentő károsnak minősített összetételen egy fikarcnyit sem változtattak.
Hogy, hogyan nem, végül minden furcsaság ellenére engedélyezték az aszpartámot, és az azzal édesített üdítőitalok elárasztották a piacot, amivel egyenes arányban nőtt a neurológiai panaszok száma. Több halálesetet is tulajdonítanak a szernek, és bár a gyártócéget többször is beperelték, nagy eredmények még sem születtek, hisz az aszpartam ma is a piacon van, és ma is édesít. Bizonyára megvannak az érdekeltségek, és valakinek vagy valakiknek szó szerint bármit megér a piacon maradás.
De vajon mitől ennyire érdekes ez a szer? Az aszpartam pártiak azt mondják, hogy nincs vele semmi gond, hiszen összetevőit külön-külön számos élelmiszerben megtaláljuk természetes formájukban, úgy, mint a tejtermékek vagy gabonák, és szervezetünk ugyanúgy reagál a mesterséges anyagra, mint a természetesre. (Anno a Prozac esetében is elutasították, hogy öngyilkossági hajlamot vált ki mellékhatásként, majd a továbbfejlesztett Prozac R előnyeként hírdették, hogy nem vált ki öngyilkossági hajlamot…)
Az aszpartam ellenzői ennek a tökéletes ellentéte mellett foglalnak állást, szerintük ugyanis ezek az anyagok mérgező formaldehiddé bomlanak le a szervezetben, és egyszerűen nincs olyan, hogy biztonságos mennyiségű adagolás. Az aszpartamot idegméregként emlegetik, rákkeltő hatásait pedig időtlen időkig lehetne sorolni.
Nézzük, hogy is van ez: az aszpartam 50% aszparginsavat, 40% fenilalanint és 10% metilalkoholt tartalmaz. Itt már a metilalkohol önmagában is kicsapja a biztosítékot, hisz arról mindenki tudja, hogy erősen mérgező, mivel a szervezetben formaldehiddé alakul, ami sejtméreg. A faszeszből (így is ismerjük a metanolt) 7,8 mg a megengedett napi bevitel, ehhez képest 1liter aszpartamos üdítőben 56mg van belőle!!! Ez máris túladagolás, ami mellé társulhat még aszpartamos csoki, gyógyszer, esetleg 1l-nél is több ilyen üdítő…szóval pusztulnak a DNS-ek rendesen, felléphet fejfájás, koordinációs zavar, szédülés…majd egyszercsak felüti a fejét a rák…de ezek után kár csodálkozni, és kár feltenni a kérdést, hogy miért pont én…
Nézzük az aszparginsavat. Ha voltál már egyetemista vagy az vagy, akkor ha nem is próbáltad, de hallásból biztosan ismered a Reergint (ma már nem divat a több liternyi kávé, itt már komoly szerek kellenek :-)). A Reergin élénkítő, növeli a koncentrációs képességet és csökkenti a fáradtságérzetet, és 133,3mg aszparginsavat tartalmaz tablettánként. Napi maximum 5 tabletta bevétele engedélyezett, ami 666,5mg aszpargin/nap/fő. Aszpartamból 40mg/testsúlykilogramm engedélyezett naponta, ami egy 60kg-os embernél 2400mg, aminek a fele, azaz 1200mg az aszparginsav. Ha jól számolom ez szinte a duplája az 1 napra maximalizált Reerginnek, szóval bőven túladagolás. Elég érdekes nem?
1995-ben az FDA a következő mellékhatásokat sorolta fel az aszpartam fogyasztás eredményeként: depresszió, migrén, egyensúlyzavar, látászavar, epilepszia, krónikus fáradtság, hányás. Ezeket egy aszpartam fogyasztó leginkább úgy fogalmazza meg, hogy “olyan szarul érzem magam mostanában”, majd a pszichiáternél köt ki, vagy elkezdi nyugtatózni magát, majd rákos lesz.
Ezt a témát szinte abba sem lehet hagyni, annyira sok a szakirodalom róla, de befejezésképpen már csak annyit, hogy attól, hogy egy szert engedélyeztek, és biztonságosnak tituláltak, még nem jelent semmit. Ez nem a mi védelmünket szolgálja sajnos, csupán a marketing része.
Remélem vagytok:-))
P.S. Ne feledd a Facebookot! Közzétettem egy igen hasznos dokumentumfilmet, és mindenkinek ajánlom nagy szeretettel! Tanulságos, és úgy látszik nem hiába mondok, mégiscsak számít, hogy mit eszel, de főleg, hogy mit nem! Like!!!
most kezdek bele a fogyókúrámba és olvastam jót-rosszat az aszpartámról, szerintetek kis mennyiségben fogyasztható?
[…] nem elég tudni, hogy ott vannak, leginkább azt jó tudni, hogy mit művelnek a testünkkel. Az aszpartam után a glutamát kerül terítékre, amitől annyira veszettül “finomak” az […]