Az UHT és a pasztőrözött jó nekünk? Ha a tejfogyasztás mellett döntenél (mert nem vagy laktóz vagy kazein érzékeny), és azon belül is a jól megszokott dobozos verziót fogyasztanád, akkor jó tudnod, hogy a lehető legrosszabb választást teszed. A tejben lévő jótékony baktériumok, melyek a bélflóránk megerősítését szolgálnák, teljes mértékben kipusztulnak 40 fok Celsius hőmérséklet felett. Tehát ha felforralod a nyers tejet otthon, akkor is buktad a baktériumokat, arról nem is beszélve, hogy az UHT 100fok felett van. Meg most őszintén: az a tej ami felbontás után több hétig is eláll, milyen tej (étel) már??? Ettől kár bármilyen pozitív hatást is várni…
Mindemellett a tejjel is hasonló a helyzet, mint a gabonával. Ez sem az már ami 100-200 éve volt, de még csak az sem amit a mi nagyszüleink ittak. Ma már egy mennyiségi és nem minőségi társadalomban élünk. A fogyasztás mennyisége a lényeg ugye, így a teheneket is célzottan etetik, hogy minél több tejet adjanak. Kapnak gabonát, tápokat, szóját a maximális eredmény érdekében, és a zöld pázsitos legelőre valószínűleg csak meresztenék a szemüket kérdőn…ha látnának olyat. Ezek után szerinted milyen ennek a tejnek a minősége? Nos főként magas omega6 tartalomban, ami nem túl jó :-(…És ha mindez még nem lenne elég, akkor elültetik a fejekben “a zsír káros, óvakodj tőle” szlogent, minek eredményeképp az 1,5 vagy 0,5-ös tejek is a polcokra kerülnek, amikben aztán végképp semmi nincs. Ha ehhez ragaszkodsz, akkor csukd be a szemed, és igyál egy pohár csapvizet…mert a tej itt már így is-úgy is illúzió.
Colostrum (Kolostrum) az “új” őrület a tejsavó mellett. Ez nem más, mint egy sárgás folyadék, vagy sárgás tej, amit rögtön a borjú ellés után keletkezik a tehénben, és az elején ezzel táplálja borját. Én tisztán emlékszem még, hogy ilyenkor nem ittunk tejet pár napig, amíg az újra ki nem tisztult. A nagypapám mindig azt mondta, hogy az a bocinak való. Na de ma már nincsenek határok, hiszen az ember fiatal, ránctalan és egészséges akar maradni, így bármit meg is tesz érte. Én őszintén szólva kisebb undort érzek annak a gondolatától, hogy ezt megigyam (ez biztos azért van, mert én láttam már természetes formájában, és nem csak kapszulaként), de azért elmondom, hogy miért vannak oda érte :-).
A colostrum rendkívül “tömény”immunerősítő, és igen jótékony hatással van a bélflórára és a növekedésre. Ezek mind rendkívül fontos dolgok egy újszülött boci esetén, na de egy felnőtt embernél??? Ez esetben is fennáll a kazein és laktóz intolerancia, a rákos sejtek osztódását ugyanúgy elősegíti, és bár elképzelhetőnek tartom, hogy egy súlyos betegségből való felépülés esetén rövid ideig hasznos lehet, de hosszú távon sportoláshoz, illetve izomtömeg növeléshez használni azt ami tele van növekedési hormonnal…Ez egy felnőtt szervezetben csak az öregedést segítheti elő és aknékat válthat ki (az egyéb komoly, már említett betegségek mellett), nem-de? Szerintem logikus.
A vaj az egyetlen tejtermék, ami igen hasznos telítetlen zsírforrásnak bizonyul alacsony laktóztartalommal. Ha valaki a vajra is intoleráns, akkor a tisztított vaj (ghee) megoldás lehet számára. A tisztított vaj igen előnyös a főzésben, hiszen magas hőmérsékleten sem ég, sőt egész hosszú ideig eltartható szobahőmérsékleten is. De itt is fontos: válassz jó minőségű vajat, megbízható forrásból. Ha a tehén gabonát evett, akkor nem jó a teje, és ha a teje nem jó, akkor a vaj sem lesz :-(.
Tisztított vaj (ghee): A vajat egy nagyobb edénybe tesszük és közepesnél magasabb hőfokon megolvasztjuk. Felforraljuk, míg habzani nem kezd, vigyázunk, hogy ne égjen le..
Takarék lángon tovább főzzük, közben folyamatosan leszedjük a habot a tetejéről. A ghee, akkor van kész, amikor több hab nem képződik, és egy borostyán sárga, tiszta folyadékunk van, az edény alján egy kis üledékkel. A gheet, egy gézen átszűrjük és jól zárható tárolóba öntjük.
Na de akkor mi legyen a tej helyett?? Bizonyára már sokan tudjátok a választ: jöhet a kókusztej meg a mandula tej. Ezek esetében is érdemes figyelni az összetevőket, mert van ami tartósítószeres, de olyan is van, ami cukrot tartalmaz! A szója-, a zab- és a rizstej NEM JÓ! A rizsnek magas a glikémiás indexe, tehát felborítja a vércukorszintünket, és mind a rizs-, mind a zab-, mind pedig a szójatej mesterséges készítmény. Természetesen nem fordulnak elő, és ha megnézed az összetevőit, akkor ez ki is derül azonnal.
Ha az állati tejről egyáltalán nem vagy hajlandó lemondani, akkor legalább a bolti dobozos dolgokat felejtsd el, és keress nyerstej lelőhelyeket (általában piacok) és ott válaszd a kecske- vagy juh tejet. A tejtermékek közül fogyaszthatod még a kemény sajtokat is, hiszen azok már tejsavó mentesek és nem okoznak problémát 🙂
P.S. Katt a Facebookra valóban egészséges edzéstippekért (nem túlélő túrákért), meg minden más érdekességért! Like, hogy ne maradj le semmiről 🙂
A mandulatej és a kókusztej – mivel nálunk valódi, a kókuszdióban található friss folyadékot nem lehet kapni vagy nagyon drágán és a konzerves az igazából kókuszpüré vízzel – is mesterséges készítmény.
A rizsnek a glikémiás indexe magas, de az inzulin indexe viszont nem, mert igazából ez utóbbi számít a fogyókúrában és a cukorbetegek esetében is. A basmati rizsnek pedig még a glikémiás indexe is alacsony. Ezen kívül 1 literhez is nagyon kevés rizs kell.
A zabtej ellen mi szól? Annak a GI-je, és az II-je is tökéletes.
És ezt mind, mind el lehet készíteni otthon – fillérekből – és akor még tartósítószer sincs benne. (A mandulatej persze így is, úgy is drága.)