cukormentes

A koleszterin hiszti

A legutóbbi piaci túrámon épp a hentespultnál várakoztam, amikor a hátam mögött lévő két férfi közül az egyik megszólalt: “Hű, csak attól, hogy körülnézek felmegy a koleszterinem!”, hát megnyugtattam, hogy nem fog :-). Nagyon fél mindenki a koleszterintől, van aki csak tojásfehérjét hajlandó enni, és kiiktatta a telített zsírokat növényi olajokra és margarinra váltva. Hát ennél nagyobb hibát nem igazán lehet elkövetni…ámbár érthető a lépés, hiszen az orvosok és a gyógyszeripar eléggé feketének festette le a koleszterin “ördögöt”.

Itt az ideje, hogy tisztába tegyük a dolgokat, és hogy kidobd azt a rengeteg omega6-os olajat és a margarint, amivel nemhogy nem segítesz magadon, de nagyon rosszat teszel.

Azt már mindenki tudja nagyjából, hogy kétféle koleszterinről szoktak beszélni, a jóról (HDL) és a rosszról (LDL). Hát a helyzet nem ennyire fehér és fekete. Olyan, hogy magas koleszterintszint NINCS, olyan viszont VAN, hogy alacsony. A koleszterin bennünk van, mindenhol, a sejtjeink felépítésében, és a koleszterin mozgósítja a szexuális hormonokat, illetve a zsírban oldódó vitaminokat is (A, D, K, E). Szóval nélküle élet sincs.

Ez a kétféle lipoprotein (LDL és HDL) valójában nem is koleszterin, csak szállító. Ők szállítják a koleszterint a szervezetünkben: a HDL a májba szállítja, az LDL pedig a májból az erekbe, ahol szükség van rá. Ha “túl sok” koleszterint viszünk be a táplálkozásunk során, akkor a szervezet kevés koleszterint termel, hogy fenntartsa az egyensúlyt, amennyiben viszont túl keveset viszünk be, akkor azonnal elkezd koleszterint termelni, hiszen van egy bizonyos szint, ami alatt a szervezet nem tud működni. Tehát aki koleszterincsökkentőt szed, az beindítja a szervezet koleszterin gyártását :-).

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a nyugati gyógyászat és a gyógyszeres kezelés nem az okot szünteti meg, hanem a tüneteket…csak sajnos ezzel nem megyünk sokra, hiszen az ok ott marad és vagy az lesz, hogy sosem gyógyulunk meg, vagy komolyabb következmények lesznek, a gyógyszerek mellékhatásairól nem is beszélve. Így van ez a koleszterinnel is. Az LDL azokra a helyekre szállítja a koleszterint az ereinkben ahol valami gond van, olyan ez, mint egy felmentő sereg, ami megoldja a problémát. Tehát a koleszterin nem maga az “ördög”, hanem annak a következménye. Ha gyulladás van a szervezetünkben, akkor oda koleszterin kell, hogy helyrehozza a dolgokat. Amennyiben ez gyorsan megtörténik, minden oké, észre sem vesszük, hogy volt bennünk valami rendellenesség. Amennyiben a gyulladással nem tud mit kezdeni elsőre, a szervezetünk még több koleszterint küld a helyszínre, és növeli folyamatosan a mennyiséget. Ez egy védekező mechanizmus, aminek az az eredménye, hogy a sok koleszterin elkezd lerakódni az érfalakon, ami érelmeszesedéshez vezet.

Tehát amikor magas koleszterin szintet mér a drága orvosunk nem egy koleszterin csökkentővel kellene “kifizessen”, hanem inkább el kellene kezdje kivizsgálni, hogy milyen gyulladás van a szervezetünkben, és azt megszüntetni. Csak sajnos az orvos is koleszterin vadász, mert ő is a propaganda és a gyógyszeripar áldozata, akárcsak mi. A koleszterin tehát nem a rosszfiú amitől félni kell, és ami ellen védekezni kell, sőt! A gyulladást kell leküzdeni, amit a magas inzulinszint eredményez, ami szénhidrát- és cukordús táplálkozásból ered. A transzzsírok és a magas omega6 tartalmú növényi olajok szintén okozhatnak gyulladást.

Tehát az lenne a feladat, hogy szerezz be magas omega3 tartalmú zsírokat, úgy, mint a kókuszzsír, vaj, állati zsírok (mangalica, kacsa, liba, marha) és igenis vigyél be koleszterin tartalmú ételeket! És tudod mit, a tojássárgáját edd és ne a fehérjét, mert azzal teszel jót az egészségednek és a testednek. De ez is ellentmond az eddig címszalagon hirdetett okosságoknak, úgy, hogy erről majd bővebben :-). És ne félj, ezektől nem leszel szívbeteg, az omega6-tól és a margarintól viszont igen!

Ha valaki azt mondja neked, hogy tarts alacsony zsír diétát ha boldog, vékony és vidám akarsz lenni, akkor jó ha tudod, hogy az alacsony zsírtartalmú diéta depresszióval, krónikus fáradtsággal, erőszakossággal, öngyíkossági hajlammal, és egyéb pszichés zavarokkal jár. Ja…és a hízástól sem kell tartanod 🙂

Ha valaki azt mondja, hogy a marhahústól rákos leszel, akkor jussanak eszedbe az argentinok, akik a világ legnagyobb marhahúsfogyasztói, és senki nem úgy ismeri őket, mint a rákos nemzet…Sőt, az argentinok körében a legalacsonyabb a vastagbélrák…Egész érdekes, nem? 🙂

P.S: Az állati zsírokat csak megbízható helyről vedd, nem mindegy, hogy mit evett és milyen körülmények között nevelték.

A Facebookon most is találsz új infókat, tippeket, és egy videót is ami igencsak lerántja a leplet az élelmiszeripar, avagy inkább vegyipar turpisságairól! Ne felejts el lájkolni és megosztani! Ezt mindenkinek látnia kell, mert csak a tudás képes változtatni a helyzeten, és ahhoz sokan kellünk!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. […] És az a vicc, hogy ezek után mégis azt vágják a fejemhez, hogy “De hát a zsír hizlal, a zsír egészségtelen!!!!”  Igazán??? honnan tudod, ha mindig alacsony zsírtartalmú ételeket […]

  2. […] elő, üzenem lapozzanak kicsit vissza, már túlléptünk ezen a témán, és tisztáztuk, hogy a koleszterin nem egy betegség, hanem életünk és sejtjeink létezésének előfeltétele, az úgynevezett magas koleszterin […]


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!