Beígértem nektek már a koleszterin témánál, hogy visszatérek a tojásra, mert az önmagában is megér egy külön bejegyzést :-). Világ életemben imádtam a tojást, de persze megvolt nekem is az az időszakom, amikor igyekeztem eltitkolni azok elől, akik ellene kampányoltak, hogy én azért néha szoktam enni :-). Egy nagyon kedves személyi edző ismerősöm például rettentően odafigyel az étkezésére, 3 óránként eszik (na én már itt elvesztem a fonalat), és persze tojássárgát soha…avagy maximum néha sütiben.
Nem értettem, hogy hogyan lehet kidobni azt a finom részt a tojásból….visszaemlékszem, hogy gyermekkorunkban anyukám cukorral vagy mézzel keverte ki a tojássárgáját nyersen, ha köhögtünk, és imádtuk :-). Ezek után olyan nehéz volt megbarátkozni a gondolattal, hogy erről igazából le kellene mondani (persze akkoriban még a cukor is más szerepet játszott az életünkben, de ez most más kérdés)…De hál’Istennek nem is barátkoztam meg vele, aztán jól ki is derült, hogy a megérzésem, vagy valami belső hang ezúttal is jót sugallt, hiszen a tojássárgája igen egészséges.
Azoknak akik a koleszterinnel hozakodnának elő, üzenem lapozzanak kicsit vissza, már túlléptünk ezen a témán, és tisztáztuk, hogy a koleszterin nem egy betegség, hanem életünk és sejtjeink létezésének előfeltétele, az úgynevezett magas koleszterin pedig szintén nem maga a betegség, hanem annak a gyulladásnak az eredménye, amit a test a magas koleszterin csoportosítással próbál megoldani.
Na de nézzük mi van ezzel a csodás tojással, ami persze csak akkor őrzi meg hatékonyságát, ha jófajta. Szóval a 2-es 3-as kóddal megpecsételt tojásoktól nem sok mindent várhatunk…sőt, abban sem vagyok biztos, hogy a mellett, hogy a főzésben betöltik a tojás szerepét, bármi másra is képesek jótékonyan hatni. Érdemes rámenni a 0 és 1-es kodú tojásokra (biotojások), illetve a háztájiakra, ahol tudjuk, hogy mivel etetik a tyúkokat, illetve hagyják-e őket szabadon rohangálni és zöldet csipegetni. Amennyiben nem…hát max a hajunkra kenhetjük a tojást, az lehet, hogy erősebb és fényesebb lesz tőle, de erre sem vennék mérget :-(.
Nézzük a tojás sárgáját és fehérjét, aztán ki-ki maga döntse el, hogy hogyan fogyasztja a továbbiakban.
A sárga tele van “jófajta” zsírokkal, és olyan zsírban oldódó vitaminokkal, mint az A, D, E vagy K. Ezek mellett B1 (tiamin), B6 és B12 vitamint, kálciumot, vasat, foszfort, cinket, folsavat (elengedhetetlen a DNS és RNS szintéziséhez), lutein és zeaxantin karotenoidokat (antioxidáns) tartalmaz. Ha jobban belegondolunk, akár szuper-élelmiszer is lehetne a tojássárga, annyira sokféle hasznos anyagot tartalmaz nagy mennyiségeben…és egyesek ezt kidobják, majd beszedik ezeket az anyagokat kemikáliák formájában…elmegy az eszem, de tényleg.
Ehhez képest, a tojásfehérje, ahogy a nevében is benne van fehérjét tartalmaz, és igen, többet, mint a sárga. De mi van ha az ember túl sok fehérjét visz be zsírok nélkül??? Egyszerű, a zsírban oldódó vitamin raktárát teljesen kimeríti. Annyi lenne pusztán a kérdés (nehogy bent ragadjon :-)), hogy az emberek tényleg azt hiszik, hogy a természet teljesen feleslegesen, sőt mi több a káros hatás érdekében tett a proteinek mellé zsírokat??? De hát mi magunk is így épülünk fel. A hús mellett ott van az izom meg a zsír is. Zsír nélkül nem tudnánk létezni…
Belegondoltatok abba, hogy hogyan nőnek fel azok a gyerekek, akiknek a szülei bedőlnek az élelmiszeripari marketingnek? Hisz minden táplálék tanácsadó és dietetikus azt mondja: jaaaaj csak zsírt ne! Egy csepp olajnál több nem kell, az 1,5-ös tej a tutti, a szírszegény sajtok és joghurtok, a tojásfehérje omlett, a frissen facsart gyümölcslevek meg a gabonás-gyümölcsös müzli…..nagyon kemény, és a gyerekek nagy része tényleg ezen indítja el élete fejlődési szakaszát…hát hogy legyen ezek után erős és ellenálló a szervezete? Minek köszönhetően mégis? A gluténnak, az UHT tejnek amiben már semmi hasznos nem maradt, vagy a cukroknak és a rostmentes leveknek (amik bár frissen facsartak, a rostok nélkül mégis csak cukorbombák)…Szomorú és elgondolkodtató.
Visszatérve a tojásra: akármennyire is egészséges, és akármennyire is fontos a fogyasztása a szervezet számára, a mérték ezúttal is érték. Napi 2 tojásnál többet nem ajánlott (hosszú távon nagyon nem jó!) fogyasztani, de napi 1-2 tojás nagyon ajánlott! Szerintem ez is egy olyan mondás, amit mindenki ismer már gyerekkorából, de senki nem magyarázta el, hogy ez miért is lehet. A baj az, hogy a tojásnak nincs se foga, sem lába, mint az állatoknak, sem toxinokat nem képes termelni a behatolók ellen, ahogyan a növények teszik. Mivel alapvetően a sárga a jövendő élet, a fehérjének azt meg kell védenie, ezért a proteinjeinek nagy része antimikrobiális tulajdonsággal bír, ami nagy mennyiség fogyasztása, vagy szivárgó bélszindróma esetén ránk is negatív hatással lehet. Ezért nem ajánlatos az autoimmun betegeknek tojásfehérjét fogyasztani.
Szóval, akik allergiásak a tojásra, azok igen nagy valószínűséggel magára a fehérjére “allergiásak”, azaz legyengült emésztőrendszerüket kikezdik ezek az antimikrobiális fehérjék. Megoldás lehet számukra csak a sárga fogyasztása.
Remélem hasznos volt, és végiggondoljátok ezentúl, hogy mit esztek meg, illetve dobtok ki a tojásból, és hát nem utolsó sorban, mit adunk a következő generáció felcseperdőinek egészséges reggeliként!
Múlt héten sütöttem egy igen nagy sikerű kókuszos paleo muffint, amit megosztok veletek is 🙂
Kókuszos paleo muffin
Hozzávalók: 260g gesztenye liszt+ kókusz (én gesztenyelisztből kicsit többet tettem, mint kókuszból)
140g kókusz olaj
4 tojás
80g xylit (nyírfacukor)
1 teáskanál szódabikarbóna
kb 1,5dl víz
szeder (más gyümölcs)
Elkészítés: A gesztenyelisztet, a kókuszt és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojás sárgáját habosra keverjük a nyírfacukorral, majd hozzáadjuk a liszthez a kókuszolajjal együtt. A tojásfehérjét felverjük 1 csipet sóval, majd lassan hozzákeverjük a masszához úgy, hogy ne törjön teljesen össze. Közben a vizet is lassan adagolhatjuk, ha látjuk, hogy nagyon kemény és nem lehet keverni. Olyan jó laza, de nem folyós massza lesz a végére. 1 marék szedret belevagdosunk, a többivel díszítjük. (bármilyen más gyümölcs lehet)
160-170 fokos sütőben sütjük kb 30 percet, de ellenőrizzük fogpiszkálóval, hogy ragad-e. A gesztenyeliszt miatt hamar bebarnul, de nem kell megijedni, nem fog megégni addig amíg át nem sül rendesen.
Ha akarod muffin papírba pakolgatod, ha nem akkor süti formájúra csinálod, csak tegyél alá sütőpapírt 🙂 Ínycsiklandó!
P.S. Katt a Cukormentes Facebookra az új csokis gesztenye receptért, edzés tippekért és LIKE, hogy képben légy 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: