Az utóbbi időben vettem észre, hogy egyre kevésbé használom a mikrohullámú sütőt, sőt lassan kezd feleslegessé válni. Ez körülbelül onnan datálódik, hogy abbahagytam a reggeli imádnivalóan finom, ám közel sem annyira egészséges tejeskávézást. Sosem voltam a mikrók bajnoka, de azért kiélveztem az előnyeit…és igen belátom, főként lustaságból fakadóan.
Annak idején, amikor átköltöztem Magyarországra teljesen újszerű volt a mikorsütő. Kollégiumban laktam, és a teakonyhában természetesen volt 2db is :-). Nos én akkor használtam mikrot először, anyáék ugyanis nem vettek, lévén, hogy feleslegesnek tartották. Bezzeg én: amint berobbant a mikro az életembe, a reggeli tejeskávét azonnal azzal kezdtem el melegíteni, és néha az ételt is (bár szerencsémre, nem sokszor volt fagyasztott kajám). Kész csodaként éltem meg, hogy nem kell egy külön edényt összekoszolni a kávéfőző mellett, pusztán azért, hogy a tejjel együtt újra felmelegítsem a kávét, majd kiöntsem egy bögrébe. Nos jól látjátok, attól a bizonyos pillanattól kezdve, soha többé nem voltam “hülye” két edényt összekoszolni, sőt elértem anyáéknál, hogy vegyenek egyet ők is (mondanom sem kell, sosem használják, és ők teszik csak igazán jól!).
Régóta tudom, hogy ártalmas a mikrosütő, de mindig megmagyaráztam magamnak, hogy annyira keveset használom, hogy az még simán belefér. És ezzel most is így vagyok, de ma már nem kapcsolom be minden reggel a tejeskávéhoz, max heti egyszer, de néha még annál is ritkábban. Nem azért, mert hirtelen túlértékeltem a dolgot, hanem azért, mert mindig frissen főzök-sütök, így valóban csak időhiány esetén kerül használatba, és a lustasághoz már semmi köze nincs.
Az átlag háztartásokban elég sűrűn kerül bekapcsolásra ez a szerkentyű, az irodák teakonyháiban pedig naponta több százszor is. Rendkívül elterjedté vált elkényelmesedett társadalmunkban az étel házhoz rendelése, amivel egyáltalán nincs gond ha az ember ismeri a beszállítót, na de az egy hétre előre megrendelt vákuumcsomagolt ebéd….hát nem tudom ti hogy vagytok ezzel, de engem mindig kirázott a hideg tőle, így sosem vettem ilyet. Sajnos nagyon sokan viszont igen. És nem elég, hogy nem tudni, hogy honnan származik az étel, de azt a minimális tápanyagot, ami valami véletlen folytán benne maradhatott, a mikro egész biztosan agyonvágja teljesen…mert ezek ugye 100-ból 100-szor mikroban végzik. Innentől kezdve, ez az étel már nem a táplálkozásról szól, hanem a gyomor megtöméséről :-(. És hiába tele a bendő, az ember mégis alultáplált.
Biztos sokan kiállnak a mkirosütő mellett, mondván, hogy a hagyományos főzés-sütés is megöli a tápanyagokat. Nos ez részben igaz, de míg a mikro 90%, vagy annál is magasabb minőségű munkát végez, addig a párolás csak 10-15 százalékban rombol, de a sütés-főzés is sokkal “gyengébb” ezen a fronton. Hogy miért? Vannak bizonyos alkotóelemek, amik a hő hatására bomlanak fel, és lesznek károsak a szervezet számára. Éppen ezért figyelünk arra, hogy 160-170fok felett ne főzzünk-süssünk. Na de a mikrohullámok hatásának semmilyen élő alkotóelem nem képes ellenállni. Az ételek alkotóelemei teljesen deformálódnak, halottak lesznek és még ártalmasak is.
A mikrohullámú sütőt a németeknek köszönhetjük, akik a második világháborúban is megpróbáltak világuralomra törni (sikertelenül). És igen jogos volt a hozzáállás, miszerint a világuralomhoz sok, erős, jól táplált katona kell, ahhoz pedig “elengedhetetlen” a meleg étel, hisz a fronton nem lehetett leszaggatni a fáról egy almát, vagy levadászni egy vaddisznót :-). A meleg ételhez igen macerás lett volna az állandó tűzrakás, pláne, hogy az ebédlő zónák is csak ideiglenesen voltak biztonságosak. Nos a német akkor is, és ma is: gondol, akar, megcsinál módon működtek, így lőn mikro. Mondanom sem kell, hogy az amerikaiaknak is tetszett az ötlet, de gondolták nem ártana előbb tesztelni a masinát. A tesztelést az oroszok végezték, és mivel számos negatív hatást véltek felfedezni a “kontroll csoportokon”, betiltották. De a kényelem nagy úr ugyebár, meg hát “valamitől mégiscsak meg kell halni”, így a mikrok életre keltek, és mára beköltöztek a háztartások 80-90%-ba, sőt napi szinten végzik az ételgyilkolás fáradtságos munkáját.
Az anyatej melegítéstől, a fagyasztott ételek olvasztásán át, a dobozban rendelt ebéd felmelegítéséig szinte mindenre használják már, sőt mi több, vannak mikrohullámú sütőhöz aktualizált receptek is. Képzeljétek el azokat a csecsemőket, aki már idejekorán kapják a mikrozott anyatejet, amiből a hullámok teljesen kiölik azokat az összetevőket, amik a fejlődő immunrendszert hivatottak erősíteni…szegény csöppségnek mégis mi a jó fenéből lesz ezek után ellenállóképessége???? Ja tényleg, biztos az Elevitből meg az üveges bébipapikból meg a tápszerekből :-(.
Jó lenne tehát, ha félretennénk a lustaságunkat, és az ételt frissen főznénk meg (akkor nem kell melegíteni), de ha nincs lehetőség a melegítésre, akkor inkább együk meg hidegen, vagy együnk valami mást helyette. Az a kis ártalmatlannak tűnő masina igen nagy szerepet játszik minden egyes bekapcsolással a daganatos betegségek kialakulásában, a fehér vérsejtek csökkenésében, ami mérgezésre utal, a vörös vértestek csökkenésében, a hemoglobin szint csökkenésében, ami vérszegénységre utal, de a koleszterinszint is megemelkedik tőle, ami, mint már tudjuk szervezeten belüli gyulladásra utal, sőt a 3-as típusú cukorbetegséget is indukálhatja ez a típusú elektromos kisugárzás. Hogy mi szól mellette? SEMMI! Max a kevesebb mosogatnivaló, na de könyörgöm, a munkamegosztást több száz évvel ezelőtt feltalálták…
P.S. Katt a Cukormentesre az új nyersen készült cseresznyetorta receptjéért, meg minden más finomságért, tippért. Hamarosan új játék, le ne maradj semmiről 🙂
Több, mint tíz éve történt, hogy a suliban, angol órán feltették a kérdést: kinek nincs otthon mikrohullámú “sütője”??? A lányom az első padban büszkén jelentkezett, aztán hátrafordulva látta, hogy mindössze ketten vannak az osztályban e nélkülözhetetlen szerkezet nélkül. Kicsit elszégyellte magát. A tanárnő pedig megkérdezte: és nem érzitek ennek HIÁNYÁT? A lányom kivágta magát: nem mert bennünket minden délben frissen főzött ebéddel vár Anyukám!
Ja, mert a menza annyira vacak volt, hogy teljesen fölösleges volt még csak befizetni is. Másrészt nincs is finomabb, minta másnapos, odapirított krumplis tészta, vagy a nudli. Egyébként tényleg mindig főztem:)))