A korábbi “E” betűs lista folytatása, és korántsem biztos, hogy teljes…Nem kell mindet megjegyezni (nem is lehet!), de azt a pár nagyon káros étrendkiegészítőt még akár fel is jegyezhetjük magunknak, hogy tudjuk mi az, amit semmi szín alatt nem fogyaszthatunk.
E-281 (nátrium-propionát)
E-282 (kalcium-propionát)
E-283 (kálium-propionát)
E-284 (bórsav): a kaviár tartósítószere
E-285 (nátrium-tetráborát, bórax): a szervezetben felhalmozódik, erõsen mérgezõ
E-290 (szén-dioxid): szénsavassá tesz, az alkohol hatását erõsíti
E-296 (D, L-almasav): természetben elõforduló sav, mesterségesen állítják elõ
E-297 (fumársav)
E-300 (L-aszkorbinsav): C-vitamin
E-301 (nátrium-L-aszkorbát)
E-302 (kalcium-L-aszkorbát)
E-304 (6-palmitoil, L-aszkorbinsav): szintetikus
E-306 (tokoferol): természetes erdetû, E-vitamin
E-307 (alfa-tokoferol): szintetikus, káros hatása nem ismert
E-308 (gamma-tokoferol): szintetikus
E-309 (delta-tokoferol): szintetikus
E-310 (propilgallát)
E-311 (oktilgallát)
E-312 (dodecilgallát): természetes, de szintetikusan is elõállítják; allergiát kelthet, csecsemõnek nem adható, asztmás és aszpirinérzékeny embereknek a gallátok gyakran panaszokat okoznak; nugátok, rágcsálnivalók, zacskós levesek antioxidánsai, az Egyesült Államokban mindhárom fajta gallátot betiltották.
E-315 (D-eritroaszkorbinsav)
E-316 (nátrium-D-eritroaszkorbát)
E-320 (BHA, tercier-butil-4-hidroxianizol): szintetikus, túlérzékenységet, allergiát okozhat.ű; marcipán, nugát és máktöltelék antioxidánsa, az USA-ban betiltották
E-321 (BHT, 3,5-di-tercier-butil hidroxi-toluol): rágógumi antioxidánsa
E-322 (lecitinek): állati és növényi, fõleg szójából és napraforgóból nyerik, emulgeátor (homogénné teszi a nehezen elegyíthetõ összetevõket); átlagos fogyasztása ártalmatlan.
E-325 (nátrium-laktát): a tejsav sói, nem károsak
E-326 (kálium-laktát): a tejsav sói, nem károsak
E-327 (kalcium-laktát): a tejsav sói, nem károsak
E-330 (citromsav és sói): fogyasztásuk ártalmatlan
E-331 (nátrium-citrát)
E-332 (kálium-citrát)
E-333 (kalcium-citrát)
E-334 (L-borkõsav és sói): természetesek, állatkísérletekben vesekõképzõk
E-335 (nátrium-tartarát)
E-336 (kálium-tartarát)
E-337 (kálium-nátrium-tartarát)
E-338 (ortofoszforsav és sói): elõregyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják õket, mert sok vizet kötnek meg
E-339 (nátrium-ortofoszfát)
E-340 (kálium-ortofoszfát)
E-341 (kalcium-ortofoszfát)
E-342 (magnézium-ortofoszfát)
E-350 (nátrium-malát): természetes só
E-351 (kálium-malát)
E-352 (kalcium-malát)
E-353 (meta-bórkõsav)
E-354 (kalcium-tartarát)
E-355 (adipinsav): csak sópótlókban használják
E-356 (nátrium-adipát)
E-357 (kálium-adipát)
E-363 (borostyánkõsav): gyümölcssav, szintetikusan állítják elő
E-380 (triammónium-citrát)
E-385 (kálium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát): szintetikus
E-400 (alginsav és sói): barna algákból nyerik, káros hatásuk nem ismert
E-401 (nátrium-alginát)
E-402 (kálium-alginát)
E-403 (ammónium-alginát)
E-404 (kalcium-alginát)
E-405 (propilénglikol-alginát)
E-406 (agar-agar): tengeri algákból nyerik
E-407 (karragén): vörös algákból nyerik; állatkísérletekben bélgyulladást okozott
E-410 (szentjánoskenyérmag-liszt): növényi termék, fogyasztása ártalmatlan
E-412 (guárgumi): guarmag-származék, allergiát okozhat
E-413 (tragant-mézga): trópusi növény gyantájából nyerik, allergiát okozhat
E-414 (gumiarábikum): trópusi fák gyantájából nyerik, káros hatása nem ismert
E-415 (xantán): növények cukortartamú oldatából készül, mikroorganizmusok termelik
E-416 (karaya gumi): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)
E-417 (taramag-liszt): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)
E-418 (gellán gumi): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)
E-420 (szorbit): édesítõszer cukorbetegeknek, nagyobb mennyiségben hasmenést okoz
E-421 (mannit): édesítõszer, ártalmatlan
E-422 (glicerin): nedvesítö és lágyító anyag, nem veszélyes, de nagy mennyiségben fejfájást okoz
E-431 (polioxietilén-[40]-sztearát): szintetikus
E-432: szintetikus
E-433: szintetikus
E-621 (nátrium glutamát): ízfokozó, allergén, nagyon káros
E-951 (aszpartám): édesítő, nagyon káros
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: