cukormentes

Egyél szóját fogamzásgátló helyett!

Olyan sokszor tettem már szóvá a szóját, hogy azt gondolom érdemes most már részleteiben belemenni a dolgokba, és egy újabb mítoszt ledönteni, ahogyan azt tőlem már megszokhattátok :-). Lehet, hogy be kellene vezetnem azt a szabályt, miszerint semmit ne higgy el amit az egészségügy, élelmiszeripar propagál. A legtöbbnek pont az ellenkezője az igaz. Így van ez a tejjel, a gabonával, a zsírral, a kálciummal, a naptejekkel…és így van ez a szójával is…még néhány ilyen, és meg is lesz az axióma.

Ha valami valóban jó, azt nem kell reklámozni, mert reklámozza önmagát kvázi…na de nem így manapság. Amit agyonreklámoznak az általában csak biznisz, de nem jó, amit meg nem reklámoznak, abban senki nem hisz, mert nem reklámozzák, szóval akkor mi is legyen???? Hát a kérdés helyénvaló, de sajnos nem dönthetek helyettetek…én megosztom a tapasztalataim, az ismereteim, a véleményem, ti meg bármit kezdhettek vele:-)

Na nézzük azt a szóját! Hallottátok már bizonyára, hogy a szója rendkívül egészséges, hiszen nézd az ázsiaiakat, hosszabb az élettartamuk, szebb a bőrük, egészségesebbek, mint mi…és ezt többek között a sok szójának köszönhetik! Nosza együnk mi is szóját, ide vele! STOP! Mielőtt ezt egy az egyben bevennétek, talán érdemes keríteni egy-két ázsiai ismerőst és utána járni, valóban annyi szóját esznek-e. Hát nem…és ami szóját esznek az fermentált. Mielőtt pedig szobrot emelnénk a szójának, pusztán mert az ázsiaiak eszik, nem ártana ha eszünkbe jutna, hogy ők rengeteg halat is esznek, meg számos zöldséget és gyümölcsöt napi szinten, a cukor fogyasztásuk pedig jóval a mienk alatt van. Szóval lehet, hogy mégsem a szója az isten.

Az, hogy ma ott van a szója ahol, egy kiváló marketing eredménye. Na de mégis, miért pont a szója? Egyszerű: olcsó, óriási mennyiségben előállítható, és mivel szuper egészségesnek van beállítva, mindenbe bele is teszik, ahol elkel egy kis olcsó fehérje. Ez idáig nem is lenne nagy baj, csak hát a szója sajnos NEM egészséges, sőt :-(.  (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az agyonmarketingelt szuperegészséges barna rizs csak nálunk sztár. Ázsiában, ahonnan való, és ahol nagy mennyiségeket fogyasztanak belőle, inkább a feldolgozott fehér rizst kedvelik…és láss csodát, ha a kettőt összehasonlítjuk akkor a finomított fehér rizs az egészségesebb, mert a feldolgozás által elveszti a benne lévő toxinokat. Érdekes nem? :-))

A szója, és minden ami benne van

A szója goitrogén anyagokat tartalmaz, amik meggátolják a pajzsmirigyet a jód felhasználásában, és alulműködéshez, avagy hipotiroidizmushoz vezetnek. Ilyenkor a teljes szervezet lelassul, az ember folyamatos gyengeséget érez, hidegrázások gyötrik és immunrendszere olyannyira legyengül, hogy szinte folyamatosan összeszed valamiféle betegséget. Ez a betegség főként nőket érint. Goitrogént nem csupán a szója tartalmaz, hanem a káposzta, brokkoli, kelbimbó is, csak az a különbség, hogy míg utóbbiakból főzés által eliminálható a goitrogén, addig a szójából nem.

Lévén, hogy a szója a hüvelyesek családjába tartozik, lektint és fitátokat is tartalmaz, és ha ez nem lenne elég, akkor tripszin inhibitorok is vannak benne, amelyek hasnyálmirigy megnagyobbodást okozhatnak de felelősek az aminosavak fel nem szívódásáért is. A lektinek a bél áteresztőképességét fokozzák, ami autoimmun betegségekhez vezet, a fitátoknak köszönhetően pedig nem képesek felszívódni az ásványi anyagok.

A növényi ösztrogének, avagy fitoösztrogének már “csak” a hab a tortán ami a szóját illeti, és mondanom sem kell, ezek szintén nem jók. A fitoösztrogének befolyásolják a szervezeti hormonszintet, megborítva az ösztrogén-tesztoszteron arányt. A férfiak esetében a tesztoszteron csökkenés az ösztrogén javára libidó csökkenést eredményez, elhízást, energiavesztést és mellmegnagyobbodást. Igen, ez csak a férfiaknál áll fenn, és ginekomasztiának hívják. A nők esetében “sajnos” nem a mellek növekednek több méretet a magas ösztrogéntől, hanem inkább mellrák veszélyt jelent, menstruáció kimaradást és meddőséget okoz. Az újszülöttek esetében sem kevésbé veszélyes, hiszen amikor a szervezet a legjobban fejlődik, akkor a legveszélyesebb felborítani a hormonszintet.

Bizonyos kutatások szerint némely szója készítményből (nem fermentált) pusztán egy adag annyi hormont tartalmaz, ami akár 5db fogamzásgátlónyit is kitesz. Olyat is lehet olvasni, hogy olyan magas a hormontartalma, hogy fogamzásgátlót sem kell szedni szójafogyasztás mellett. Pusztán napi 2 pohár szójatej 1 hónapon keresztüli fogyasztása felboríthatja a menstruációs ciklust. Sőt, Dr. Csáky István a szója hormontartalmát teszi felelőssé a futballisták váratlan és érthetetlen szívhaláláért, hiszen köztudott, hogy a sportolók szójafehérjét visznek be nagy mennyiségekben.

A szója a bébiételekben is benne van. Én személy szerint önmagában is ellene vagyok az ilyen kis üveges baba “finomságoknak”, én magam sem enném meg őket, nemhogy a gyerekemnek adjam. A szójától eltekintve sem. A kisbabákban ez a rengeteg hormon illetve a génmódosítás által szójába került egyéb anyagok igen negatív hatást fejthetnek ki, beleértve a nemi fejlődésük kialakulásának befolyásolását, illetve azt a mangán mennyiséget ami 80-szor magasabb, mint az anyatejben.

Nem elég, hogy a szója önmagában sem egy tuti cucc, még génmódosítják is. Az Amerikában termesztett szója több, mint 90%-a génmódosított, és a Monsanto hatáskörébe tartozik. A génmódosítást azért végzik, hogy a növény ellenálló legyen a mindenféle mérgező gyomirtó szerek hatásnak, ami meg is valósul, de cserében a növény is tele lesz gyomirtóval, és mindenféle, az emberi szervezet számára ismeretlen génekkel telítődik. Ezek a gének felelősek többek között az allergiáért is, és az egészben az a legjobb, hogy ha abbahagyjuk a szójafogyasztást, ezek a gének évekig bennünk maradnak még.

Mindezek tudatában egy épeszű ember nem igazán kíván fermentálatlan szójaterméket enni, sem pedig a gyerekeinek adni, ehhez képest a világ pont nem így működik manapság. A szójabiznisz óriási, 1992 és 2006 között 300 millióról 4 milliárdra növekedett, és nincs megállás. Sokan mondják már, hogy a szójabiznisz sokkal de sokkal nagyobb, mint a kábítószer piac. És tudjátok, hogy ez hogyan lehetséges? Egyszerű: ez már nem mezőgazdaság, ez már politika is. Az FDA (Food and Drog Administration) 25g szójaprotein fogyasztást javasol napi szinten, hogy megelőzzük vele a szívbetegség kockázatát…és ezt az emberek több, mint 80%-a el is hiszi, főként Amerikában, de mi sem állunk rosszul…a fentebb írtakhoz képest ez már-már irreálisnak tűnhet…pedig sajnos ez a büdös valóság. És, hogy mit mondanak erre a jól behülyített vegetáriánusok…szegények eszik a szóját, mert azt hiszik egészséges, és mert azt is hiszik, hogy ezzel jót tesznek a bolygónak….pedig, pont nem…az erdők pusztulnak ki, hogy helye lehessen a szójának, ami visszafordíthatatlanul kiszipolyozza a földet…és ezzel a szójával etetik az állatokat is…Ez sajnos hajmeresztő, és senki ne szidja a Monsantot, meg egyéb cégeket meg érdekeket sem, hisz ezt valójában mind mind mi támogatjuk: mármint azok, aki szója termékeket vesznek, hogy tönkrevágják a saját és szeretteik egészségét, és mellette alátegyenek a biznisznek is.

Ha elkezdesz ezeknek utánaolvasni, akkor megígérem, napjaid és heteid fognak rámenni, óriási az anyag, főként a szója mellett, de már ellene is. Kérdés, hogy mikor billen át a mérleg, és állnak le a bolygó kiszipolyozásával és a népesség mérgezésével?…bizonyára, ha már nem éri meg…

Szójatermékek, melyeket érdemes kerülni: szója tápszer, szója sajt, szójatej, szójabab olaj, szójahús, szója joghurt, tofu, edamame bab, és persze a felvágottak, melyek nagy részében szintén fellelhető.

Szójatermékek, melyek fermentált szójából vannak, és melyeket az ázsiaiak is nyugodtan fogyasztanak: miso, natto, tempeh.

P.S. Ne feledd a Cukormentest: mindennap új tippek, tapasztalatok, receptek, edzéstervek! Katt és Like az egészségért :-)!

Új fejezet mától: Élet a menstruációs görcsök nélkül!

A menstruációs fájdalom, szőrnyű, néha elviselhetetlen görcsök igen sok nőt érintenek, ahogyan a hosszú ideig tartó, intenzív vérzés is. És ráadásul itt nem csupán a fájdalom a legnagyobb szívás, de fáradtság, levertség, rossz közérzet, vas veszteség is társul azokhoz a bizonyos napokhoz. Kérdés, hogy vajon ez normális-e? Mit lehet ez ellen tenni?

Jó hírem van: egyrészt ez nem normális, másrészt a megoldást nem a durva fájdalomcsillapítók kellene nyújtsák, hanem a helyes étkezés. Gondolom már a hajatokat tépitek lassan, hogy mi a fenét akar ez a nő itt, tényleg azt hiszi, hogy mindenre az evés a megoldás? Avagy a helyes étkezés? Nos, lehet hülyének nézni, de tényleg AZT gondolom :-). De el is mondom, hogy miért 🙂 Engem a paleo sosem érdekelt történelmi szempontból. Hogy mit ettek több száz-ezer-millió éve az emberek? Nem mindegy?…nekem legalábbis az. Azok az ételek már nincsenek, azok a körülmények sincsenek már, tehát inkább az érdekel, hogy az ami ma van milyen hatást fejt ki a szervezetünkben. Lényegileg ugyanoda jutunk, mint a történelmi szemléletű paleosok, csak éppen biológiai megközelítésből.

Nézzük, hogy mi a helyzet a menstruációs görcsökkel és az intenzív vérzéssel. Nos első körben az a lényeg, hogy egyik a másik hozadéka, azaz akinek nagy fájdalmai vannak, jellemzően hosszú ideig látja “vendégül” Piroskát. Vegyük sorba az okokat: a vitaminok és ásványi anyagok hiánya, a glutén és egyéb irritáló és gyulladást előidéző gabonafehérjék jelenléte az étkezésben, a cukrok, különösen a fruktóz, a túl magas omega6 bevitel (növényi zsírok tömkelege), a túlzott növényi fitoösztrogén (szója, hüvelyesek) beviteléből származó hormonzavar, a stressz következtében fellépő ösztrogén túltermelés egyaránt okozhatja az életet is megkeserítő fájdalmakat.

Szinte hihetetlen, hogy mi minden lehet hatással azokra a bizonyos napokra és a közérzetünkre. Vannak olyan nők, akik nem csupán maguk irtóznak azoktól a napoktól, de már a párjuk is ismeri “a dörgést” és inkább lelép sörözni, mintsem okot szolgáltasson egy óriási veszekedésre a puszta jelenlétével. Ismerős? Nekem hál’Istennek nem… A pasik ezt sosem fogják megérteni, és drága hölgyeim, hogy a fenében is értenék…ők sosem menstruáltak! Szóval a magyarázkodás, megértetés helyett inkább a probléma gyökerét kellene megszüntetni, hogy egyszer és mindenkorra búcsút lehessen inteni ezeknek a napoknak.

Amennyiben az ember lánya leszámol a gabonafélékkel és tejtermékekkel, máris óriási lépést tett afelé, hogy a szervezetben felbukkanó gyulladásokat likvidálja. Ezek az ételek ugyanis nem csupán táplálják a gyulladást (a tej a növekedési hormonok miatt, a glutén a fokozott irritáció miatt), de elő is idézik azt (a gabonában lévő glutén és lektin a felelős, mely nem csupán kicsinálja az emésztőrendszerünket, de megakadályozza a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását is).

Mindenki aki sportolt vagy sportol tisztában van azzal, hogy magnézium pótlással elkerülhetőek az izomgörcsök…na de a menstruációval mégsem kötik össze valamiért…pedig ott is izomösszehúzódásokról van szó :-). Egyszóval az ásványi anyag és vitamin hiány erősen befolyásolja a görcsöket, különösen az E vitamin és magnézium hiány. Ezek mellett természetesen minden vitamin számít, fontos, hogy a szervezetben meglegyen az egyensúly. Nos erre mondanák a nagy gabona imádók: dehát a gabonában B vitamin van…ahha persze, és glutén és lektin is. B vitaminból pedig semmi nem fog felszívódni az üres kalóriák társaságában…szóval semmit nem érünk vele, cserében viszont a halakban, a májban, a csirkemellben vagy a tojásban bőven több van belőle :-). Tényleg semmi de semmi nem szól a gabona mellett!

A fitoöszrtogének is megérnek egy misét, hisz az lett elhitetve, hogy az milyen jó lesz nekünk nőknek…na persze, jól felborítja az ösztrogén szintünket. A fitoösztrogén nem azonos a női ösztrogénnel, de arra jó, hogy jól becsapja a szervezetet, és az elkezdje túltermelni az ösztrogént. A szóját és a hüvelyeseket tehát el kell felejteni….csak a vegetáriánusokat sajnálom ilyenkor, akik mind a szóját, mind a hüvelyeseket tolják ezerrel, és közben azt hiszik, hogy milyen egészségesen étkeznek…hát remélem kellően erős az agykontroll és legyőzi a természetet, és nem szenvednek minden hónapban…meg egyéb betegségektől sem.

A stressz szintén rossz hatással van a hormonokra, hiszen csökken a progeszteron termelés és megnő az ösztrogén szint :-(. A túlsúly is hasonlóan hat. A felesleges zsírokat cipelő nőkben sokkal aktívabb az aromatáz enzim ami a placentában, a májban az agyban és a zsírsejtekben található. Az aromatáz hatására felborul a hormon szint, megnövekedik az ösztrogénszint ami további zsírosodáshoz, vizesedéshez vezet. Szóval életbe lép a 22-es csapdája, ami ellen úgy tehetünk, ha lemondunk az aromatáz serkentő ételekről (pl szója) és helyesen étkezünk.

Lényeg a lényeg: a táplálkozás megoldja a menstruációs görcsök problémáját, sőt mi több, eliminálja is azokat. Hogy miért a paleo a megoldás? Mert ez egy olyan életmód, ami gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban (zöldségek, húsok, gyümölcsök), gazdag telített zsírokban és az omega6-omega3 arány 3:1, vagy 2:1-hez, nem pedig 22:1-hez, mint pl a mai Amerikában. A zsírok pedig elengedhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok számára (D, K, E stb). A paleo egy gyulladást csökkentő és megszüntető életmód, sőt mi több, a hormonháztartás is helyreáll tőle. A paleo a rendszeres edzést promotáló életmód: mindennap mozogj az egészségedért!

És tudjátok mi a legjobb hír: természetesen személyfüggő, de többen is jeleztek vissza, hogy 3 hét-1 hónap paleo után már észrevétlen jött és ment a menstruáció…pedig korábban óriási szenvedés volt. Szóval nem csak dumálok, ez tényleg hat! És akinek endometriózisa van szintén ajánlom melegen, mert elmúlik tőle 🙂

Írjatok, ha megtapasztaljátok a görcsmentes napokat! 🙂

P.S. Katt a Cukormentesre, hogy ne maradj le a kánikulát könnyítő étel, ital tippekről! Légy képben az egészséggel! Lájk!

 

Nyírd ki a stresszt!

Manapság mást sem hallani, mint hogy “hű de mennyire stresszes az életem”, “a munkahelyemtől már vasárnap görcsbe áll a gyomrom, szétstresszelem magam egész héten”, “alig birok aludni az idegtől”, “fáradt vagyok, de nem tudok aludni”, “muszáj enni egy kis csokit, hogy az embernek legyen valami öröme is a rengeteg stressz mellett” stb. És ez tényleg így is van: egy rohanó világban élünk, ahol mindent tegnapra kérnek, ahol hülye a főnök, vagy éppen a kolléga, otthon üvölt a gyerek, és az embernek szusszanásnyi ideje sincs, nemhogy aludni. És miközben stresszelünk és nem alszunk, az életünk minősége is napról napra romlik. Jön a krónikus fáradtság, a krónikus idegesség, a betegségek szépen sorjában, az elhízás, az inzulinrezisztencia, cukorbetegség, hormonzavar, és a biztos leépülés…annak aki nagyon komolyan veszi a stresszt (mert lássuk be, van aki folyamatos stresszben él), ez az út igen rövid, ami utána jön pedig minden, csak nem egy leányálom.


Sok minden van amivel egyszerűen nem tudunk mit kezdeni: hülye a főnök? Mondanám válts munkát, de manapság annak örülünk, hogy egyáltalán munkánk van…szóval ez nem opció. De az, hogy mennyit alszol és mit teszel a stressz ellen, már igenis rajtad múlik. És a ráncokat is ez előzi meg, vagy ettől lesz kisimultabb az arcod, nem a drága, kemikáliákkal turbózott kencéktől.

Az életmódváltás előtt én sem foglalkoztam különösebben azzal, hogy mennyit is alszom, mennyire vagyok kipihent, mennyire stresszelek, sőt megvolt az a munkahelyem is, ahova 2 évig szinte mindennap gyomorgörccsel mentem be, és már vasárnap dél-után stresszben voltam a következő hét miatt. Aztán elérkezett a váltás ideje, és hál’Istennek jól sikerült, és azóta is, úgyhogy a munka miatti stresszt sikerült lényegesen lecsökkentenem, de a fáradtságom valahogy mégsem enyhült…pedig edzettem is :-(. Aztán jött a paleo, és gyökeresen megváltozott minden. Valahogy egy csapásra történtek a dolgok, és az életem óriási fordulatot vett. Elhagytam a cigit és jött az életmódváltás, amivel együtt az edzésformámat is megváltoztattam (futásról kevesebb kardio-több erőnléti edzés lett), a kozmetikumokból is csak natúr összetételűeket választom és az életem minősége egy csapásra új fordulatot vett. Fittebbnek és ezáltal egészségesebbnek érzem magam,mint valaha, sokkal kevésbé stresszelek, sőt mi több, többet is alszom :-). Pedig semmivel sem lett több időm, mint eddig volt, csak a fáradtsággal-kényszeres ébrentartással töltött idő most már 100% hasznos idő…és megtanultam kikapcsolni a gépet is 10 óra előtt, mert az egészségem fontosabb :-).

Hogy mit bír ki a testünk és a szervezetünk? Rettentő sok mindent, néha nem is értem, hogy ez, hogyan lehet…és igen a stresszt is kibírja, sőt mi több, bizonyos stresszhelyzetekre külön kondicionálva van, de ez nem az állandó stressz. Ha éjszaka WC-re menet azt veszed észre, hogy a nappaliban egy idegen kutatja a táskádat, akkor a szívverésed azonnal felgyorsul, az adrenalinszint megemelkedik, és a tested minden energiát arra összpontosít, hogy megold a helyzetet, hogy helyt tudj állni. A szervezetedben kortizol termelődik, ami glikogént szabadít fel, hogy a lehető legnagyobb energiamennyiség álljon készenlétben. Ilyenkor az agyad és a fókuszáltságod is sokkal élesebb, mint bármely más helyzetben. De ez csak ideiglenesen van ebben a formában biztosítva, ezt hívják akut stressznek. Miután megoldódik a helyzet, kijön a rendőrség és elkapja a betörőt, vagy az éppen meglóg, még egy ideig jelen van a remegés állapota, de aztán lassan elmúlik, és visszaáll a normál helyzet. Ez a fajta stressz “normális” a test számára, ezért is van rá különleges kezelő mechanizmusa.

A “főnököm hülye”, vagy “stresszes a munkám” típusú krónikus stresszállapot viszont idegen és romboló hatású a szervezet számára. Ez az az állapot, amiből mielőbb, tudatosan KI KELL LÉPNI! Az olyan ételek, mint a gabona meg a cukrok csak fokozzák a stresszes állapotot, így érdemes leszokni róluk, és nem egy lapáttal megspékelni a dolgokat. Az alváshiány szintén a stressznek és a testrombolásnak kedvez. Nincs időd lefeküdni normális időben? Mondjuk 10 körül?…arra gondoltál már, hogy ha lebetegszel ki végzi el helyetted a munkát? És, hogy akkor sokkal de sokkal több idő fog kiesni, mintsem 1-1,5 óra, amit magadért és a szeretteidért teszel?…Nos erre annyit tudok mondani, hogy az élet és az egészség többet ér holmi esti mosogatásnál, vasalásnál, hülye sorozatnál….és hidd el jobban ki is kapcsol és fel is frissít…de annak aki nem hajlandó a maga, az egészsége és a szerettei érdekében időt szakítani alvásra, edzésre, helyes étkezésre, és ezáltal példát mutatni a körülötte élőknek, ne is legyen joga panaszkodni, hogy fáradt, hogy hullik a haja, hogy állandóan ideges, vagy éppen boldogtalan.

Ezek mind-mind olyan faktorok, amikkel tudatosan tudunk mit kezdeni. Ha legalább 8 órát alszunk, rendszeresen edzünk és helyesen táplálkozunk, akkor a fennmaradó időt 100%-ban értékesen tölthetjük el, ahelyett, hogy pihegnénk, kávékat vagy energiaitalokat innánk literszámra, amik csak még jobban szétcsapják a szervezetünket. És mielőtt elkezdenénk kifogásokat előrántani a tarsolyból, gondolkodjunk csak el rajta, hogy mi lenne, ha a kifogások sorolásával töltött időt megoldáskeresésre fordítanánk? Lehet, hogy megoldanánk az alvás-stressz kérdést? 🙂

P.S. Ne feledd a Cukormentest: paleo receptek, edzéstippek, ötletek, újdonságok! Légy képben az egészséggel!

 

Hideg tükörtojás hétszázé’

Végre beköszöntött a nyár, már azt hittem sosem bújhatok bele a nyári ruháimba…és reménykedem, hogy nem csak pár napig tart…A kánikula hangulata azonnal “terasz” ingert váltott ki az agyunkban, így a reggeli tea és mango lassi falatok után eldöntöttük, hogy elmegyünk és reggelizünk egyet teraszon:-). Eli gyorsan meg is nézte az opciókat, mert ugye nincs bőségzavar reggelizőhelyeket illetően, és egy a Dining Guide által ajánlott Pozsonyi úti helyre mentünk. Nagyon szimpatikus volt a hely, hisz eleve tele volt a terasz, ami önmagáért beszél, másrészt meg kellően választékos volt a reggeli kínálatuk, akkor is, ha paleosként az ember bukja a croissant meg a brióst.

Ki is néztem gyorsan a ham and eggs verziót (bár meg kell mondjam, voltak bőven fenntartásaim a sonkát illetően, de úgy voltam vele, hogy adok nekik egy esélyt). Eli bundáskenyeret választott tejeskávéval, amint mondtam, ő továbbra is paleo light életmódot folytat (saját definíciója szerint:-). Miután olyan 15 percet vártunk arra, hogy egyáltalán megkérdezzék, hogy miért ültünk le, végre elkezdtünk reménykedni, hogy mégsem kopik fel az állunk :-). No de nem volt ennyire egyszerű a dolog, az új szakácsuk nem volt a helyzet magaslatán, így mindketten hideg reggelit kaptunk, sőt én 3 helyett csak 2 tojást :-(. Mondanom sem kell, hogy nem volt nagy az örömünk…elvégre, ha már sokat vártunk, akkor jól esett volna valami olyat kapni, ami ha nem is vesz le a lábunkról, de legalább megfelel a meleg villás reggeli fogalmának.

Nem tudom ti mit tettetek volna hasonló helyzetben, de mi nem hagytuk szó nélkül. Nem volt sem hangoskodás  sem csúnya megjegyzés, de szóvá tettük az elmaradt tojást, meg azt is, hogy az étel sajnos hidegen érkezett. Volt már ilyen máshol is, de különösebben nem foglalkoztak a vendég (mármint mi) visszajelzésével, így aztán többet nem mentünk oda, és nem is fogunk. Itt azonban mégis kellemesen csalódtunk. A felszolgálónk nem csupán elnézést kért mind a ház, mind a szakács nevében, de ragaszkodott hozzá, hogy az ételeket ne fizessük ki. Hozzá is fűzte, hogy inkább adjunk nekik még egy esélyt, és menjünk még vissza :-). Bár az élmény hatására egyáltalán nem terveztünk újra elmenni erre a helyre, mégis visszamegyünk majd, hisz bár a konyha nem volt a helyzet magaslatán, ügyfélközpontúságból mégis 5-öst kapnak :-).

Egyéb tanulságok a mai napra: ha a paleo szerint táplálkozol, akkor jobb ha elkerülöd a ham and eggs-et reggeliként, mert valószínűleg igen kevés olyan hely lehet (ha egyáltalán van), ahol jó minőségű sonkát használnak hozzá. Jobb ha megkíméled magad a gépsonka látványától is :-). Ha tejeskávét innál, és teszem azt, bevállalnád a szójatejet hozzá, akkor is légy résen, mert a legtöbb szójatej cukrot is tartalmaz…de nem mindegyik, szóval akár mákod is lehet :-). Ilyenkor, ha nem bírsz ellenállni egy tejeskávénak, akkor a hagyományos kávézók által kínált dobozos tehéntejet ajánlom, mintsem a szójatejet (hacsak nem vagy allergiás a tehéntejre), mert a szójatej egy az egyben mesterséges ital egyrészt, másrészt pedig a szója nem egészséges, de erre egy hosszab lélegzetvételű írást szánok majd :-).

És végezetül, ne dőlj be a Dining Guide-nak! Az nem nekünk szól, hanem a külföldieket hivatott csalogatni…

Ebédre viszont már itthon kerítettünk sort, én pedig újra kísérleteztem a hús-gyümölcsszósz kombóval, és ezúttal is nagyon nagy siker aratott. Marhasteaket sütöttem roston színes borskéregben és hozzá vörösboros-csilis szilvamártást készítettem…nos hát öndícséret gyalázat tudom, de ez akkor is isteni finom lett 🙂 A receptjét megtalálod a Cukormentesen!

P.S. Katt a Cukormentesre a folyamatosan frissülő paleo receptekért, edzéstippekért! Légy képben, ne maradj le semmiről! Like!!

Csak edzek és hízok???? Mi a baj velem????

Sokan keresnek meg kétségbe esve, hogy a paleo szerint étkeznek pár hete, rendszeresen edzenek és közben a mérleg megmakacsolta magát és beragadt egy bizonyos számnál, vagy éppen feljebb ment. Szeretném jelezni mindenkinek, akinek hasonló tapasztalata van, hogy pánikra SEMMI OK!

Számos tényező befolyásolhatja ezt a pár plussz kilót (1-5kg-ról beszélünk, ha több jelentkezne, akkor más lehet a probléma), így vegyük szépen sorjába, remélem semmi nem marad ki :-). A nem paleo életmód legnagyobb tévhiteit is közéjük veszem, hátha valaki rájön, hogy hol rontja el:-)

1. Ha pár hete váltottál életmódot és a paleo mellett a rendszeres edzést is beiktattad, akkor bizony elég sok változáson megy át a tested. Először is “sokkot” kap attól, hogy nem jut már a klasszikus mennyiségű szénhidráthoz, így elkezd tartalékolni az ú.n. “túlélési energiaszint” fenntartásához. A rendszeres edzés természetesen csak olaj a tűzre ilyenkor, így még inkább van oka a testnek a pánikolásra és tartalékolásra. DE! ez csak egy átmeneti időszak: 2-3-4 hétnél általában nem tart tovább, míg a test rájön, hogy zsírból is bőven meríthet kellő energiát, és abbahagyja a tartalékolást. Ekkor lemegy az a plussz amit begyűjtöttünk, és beáll az egyensúlyi állapot. Nem kell abbahagyni az edzést, sőt….csak kicsit türelmesnek kell lenni:-)

2. A mérleg nem a legjobb mutató, hiszen a helyes étkezéstől és a rendszeres testedzéstől átalakul a test zsír-izom százaléka, azaz előbbi csökken az utóbbi javára. Ez azt jelenti, hogy a mérleg mutathat többet ugyan, hiszen az izom tömörebb és ezáltal nehezebb a zsírnál, de ettől még egyáltalán nem terebélyesedünk. Lehet olyan tapasztalat, hogy bár a mérleg többet mutat, a test mégis feszesebb, izmosabb, és az összes ruhánk ugyanúgy ránk jön, mint kevesebb mérleg szerinti kilóval.

3. Ha “maraton” kardio edzésekre adtad a fejed, akkor fennállhat a fentebb leírt opció, de emellett a túlevés is. A hosszú ideig tartó kardio edzéstől megnövekedik a stresszhormon szint, hiszen a test stresszként éli meg ezt az állapotot. A magas kortizol elnyomja az agyban a leptin érzékenységet, így túlevés következik be, hisz nem érzékeli az agy a jóllakottságot, továbbá a folyamatosan magas kortizol szint a hasi és zsigeri zsírok lerakódását is segíti (magas inzulin mellett különösen!) és vízvisszatartó hatású. Ha valaki évek óta fut, akkor ez ebben a formában nem áll fenn.

4. Amennyiben magas szénhidrát-alacsony zsír étrendet folytatsz, szintén fennáll a tartalékolás lehetősége a szervezet részéről, de a pajzsmirigy helytelen működése is, ami komoly súlyingadozásokhoz vezethet.

5. A klasszikus nyugati étrend mellett a metabolikus szindrómának köszönhetően is felléphet a hízás. A metabolikus szindróma valójában a cukorbetegség előfutára, hisz ilyenkor a szervezet nem ismeri fel a vérben a glükózt, egyre nagyobb mennyiségeket termel belőle, hisz hiányként éli meg, és ezek a túltermelt cukrok zsírként rakódnak le.

6. “Ha sokat edzek, sokat is kell ennem!”- nos ez nem igaz, és ha így állsz hozzá, akkor ne csodálkozz, hogy hízol. A cukros nassolnivalók nem adnak energiát a sporthoz! Az egyetlen energia a szervezet számára a glükózból származik, amit maga állít elő. A finomított szénhidrátokból zsír lesz. Sőt az sem igaz, hogy ha 600kcal-át megeszek, akkor 600kcal-át kell lemozognom, és minden szuper. A szervezet ettől bonyolultabban működik, de erről már írtam részletesebben.

7. Nagy gyümölcsimádó vagyok, így sosem fogom azt mondani, hogy ne egyetek gyümölcsöt, de az aki fogyni szeretne este ne nassoljon gyümölcsöt. De ha mégis gyümölcsöt nassolna, akkor válasszon narancsot, almát a banán vagy szőlő helyett. Azaz alacsonyabb cukortartalmú gyümölcs lenne a cél, de a zöldség lenne a legideálisabb estére pl hallal, vagy szárnyas hússal.

8. A nyugati életmódot folytatva nagyon nagy fegyelem kell az edzés mellé, hogy meglegyen a kellő energia de hízás ne lépjen fel. Az edzéshez kell az energia, de egyáltalán nem mindegy, hogy azt miből adod meg a testednek.

Összességében: ha életmódot váltottál, légy türelemmel a testedhez. Sok éven át szennyezted ki kisebb-ki nagyobb mértékben, így ne várj 2 nap után eredményt. Ha megáll a fogyás, esetleg 2-3 kg felkúszik, ne pánikolj, ne változtass semmin, hagyd, hogy a tested átálljon az új “menetrendre”. Ha nem tudod mit csinálj, írj, kérj segítséget :-).

 

P.S. A Cukormentes folyamatosan új paleo receptekkel és edzéstervekkel gazdagszik, NE maradj le semmiről! Lájk??

Kenyér nélkül éhen halsz!!! (?!?)

A tegnap reggeli edzes utan rohantam is a repterre, es hazajottem Erdelybe meglatogatni a szuleimet. Mar napokkal elotte gondolkodtam rajta, hogy mit kell mindenkepp magammal hoznom a paleo fenntartasa erdekeben, de ugyanakkor kivancsi voltam arra is, hogy mennyire lesz nehez beszerezni bizonyos dolgokat. Igy egy nap tavlatabol az a meglatasom, hogy ha miccset ehetek mindennap haromszor, akkor semmi mas nem erdekel:-)

Nem tudom jartatok-e Erdelyben, ismeritek-e ezt a finomsagot? Annyit kell rola tudni, hogy ez egy haromfele husbol (marha, barany, sertes) keszitett daralthuskeverek titkos fuszerezessel, melyet hosszukas formajura adagolnak, grillsuton vagy serpenyoben serteszsiron sutik es egy kis mustarral talalva egyszeruen eszmeletlen etek. Es ami a legjobb, szinte nincs olyan etterem, ahol ne adnanak ilyet, illetve iolyan hentesbolt, ahol ne keszitenek…Mert ezt nem igazan sikerult meg senkinek leutanoznia otthon, a neten keringo receptek ugyanis nem pontosak, es valahogy mindenki csak sejti, hogy hogyan kell elkesziteni, de sajnos nem tudja. Szoval az a lenyeg, hogy ez a husi annyira de annyira finom, hogy bar a Majus 1-e nelkulozhetetlen etele, azert mindenki fogyasztja eloszeretettel az ev barmely masik napjan is.

Nos a miccset felreteve, az egyetlen paleo nehezseg a maglisztek beszerzese, hisz itt a kornyeken, Marosvasarhely korzeteben szerintem hirbol sem ismerik, de a netes kutatasaim alapjan biztosan hianycikk.A tegnapi landolas utan az Auchanba vetettuk magunkat az anyukammal, mondvan, hogy vegyunk meg mindent amire szuksegem van, nehogy ehezzek (ez itt kritikus kerdes, ha valaki Erdelybe jon, jo ha par napig ehezteti magat kicsit, hogy tudjon eleget tenni az itteni etkezesi elvarasoknak, es ne okozzon csalodast a hazigazdaknak:-). Ezer eve voltam mar Auchanban, igy kellokeppen kivancsi voltam a kinalatra, ami viszont egyaltalan nem vett le a labamrol:-(. Alig talaltunk ertekelheto minosegu zoldseget es gyomolcsot, az arak viszontazI.osztalyu aru erzetet keltettek…csak a latszat ne lett volna…Vettunk is ket kokuszt, gondoltam anyaek odalesznek es vissza az elmenytol, de sajnos kukaban landolt a kedvenc csemegem, mert romlott volt mar:-(. Ez nyilvan nem az Auchan hibaja (vagy tul naiv vagyok?), hiszen a kokusz kelloen kemeny heju ahhoz, hogy ranezesre barmit is meg lehetne allapitani rola. Vegul velunk jott nehany uborka, cukkini, koktel paradicsom, paprika es ket szuperinycsiklando ananasz, amibol az egyiket mar be is burkoltuk, es jovairta a kokuszt :-).

A paleo erzest probalom a csaladnak is atadni, de meg kell mondjam, igen kemeny faba vagtam a fejszemet. Egyetlen siker idaig a ma sutott paleo kenyerem (holnap 06.07, a Cukormentesen lesz a receptje), ami anyanak izlett, apanak pedig biztosan fog, mert o aztan csoppet sem valogatos.Minden mas, az eddigi tapasztalatok, a tenyek es a kiserletek bizonyitekai nyitott kapukat dongetnek…de bizakodo vagyok, es remelem, hogy ez csak ido kerdese es valtozni fog a helyzet.

A legnagyobb gond ugy erzem az a bizonyos mindennapi kenyer. Visszagondolva a gyermekkoromra is arra emlekszem, hogy “Egyel kenyeret, hogy lakj jol”…szoval az ehezes, ehen maradas erzete tarsul a kenyer hianyanak gondolatahoz, es innentol kezdve eselytelen is az egesz. Es az a legszomorubb, hogy bar sokkal egeszsegesebben taplalkozik a videki ember a nagyvarosinal (kevesebb tartositoszer, kevesebb felvagott, kevesebb cukros udito, kevesebb cukros joghurt stb, hazilag nevelt csirke, hazi tojas, hazi sertes stb), megis elszomorito korulnezni.

Az emberek elhizottak, nagyon es nagy szazalekban, es rengeteg a betegseg…szoval ha itt valami nagyon szamit, az a mindennapi kenyer es a tehentej…eleg korulnezni, es maris kiderul, hogy ezek az etelek a jo minosegu zoldsegek, husok es gyumolcsok mellett is kegyetlenul tonkrevagjak a szervezetet. Ezt probalom a csaladommal is megertetni, es ehhez felfegyverkezve erkeztem: megvettem Szendi Gabor egyik konyvet, es bar egyetlen irasat sem olvastam, megis remenykedem benne, hogy lesz annyira meggyozo, hogy a szuleim is nemet mondjanak a gabonara es a tehentejre…Ha ez igy lesz, akkor itt es most megfogadom, hogy koszonolevelet is irok majd neki:-).

 

Elnezest az ekezetek hianya miatt, az angol billentyuzettel nagyon idoigenyes lenne minden egyes ekezetet beilleszteni:-(

 

P.S Nezzetek a Cukormentest, hisz uj jatek van: 2 fore szolo all you can eat (annyit ehetsz, amennyi beled fer) vacsorat es egy tortat lehet nyerni a Mannatural Etelmanufaktura jovoltabol :-)! Ne hagyjatok ki, hiszen csak katt, lajk es megoszt!

Mikrohullámú sütő, avagy öljük meg az ételeket!

Az utóbbi időben vettem észre, hogy egyre kevésbé használom a mikrohullámú sütőt, sőt lassan kezd feleslegessé válni. Ez körülbelül onnan datálódik, hogy abbahagytam a reggeli imádnivalóan finom, ám közel sem annyira egészséges tejeskávézást. Sosem voltam a mikrók bajnoka, de azért kiélveztem az előnyeit…és igen belátom, főként lustaságból fakadóan.

Annak idején, amikor átköltöztem Magyarországra teljesen újszerű volt a mikorsütő. Kollégiumban laktam, és a teakonyhában természetesen volt 2db is :-). Nos én akkor használtam mikrot először, anyáék ugyanis nem vettek, lévén, hogy feleslegesnek tartották. Bezzeg én: amint berobbant a mikro az életembe, a reggeli tejeskávét azonnal azzal kezdtem el melegíteni, és néha az ételt is (bár szerencsémre, nem sokszor volt fagyasztott kajám). Kész csodaként éltem meg, hogy nem kell egy külön edényt összekoszolni a kávéfőző mellett, pusztán azért, hogy a tejjel együtt újra felmelegítsem a kávét, majd kiöntsem egy bögrébe. Nos jól látjátok, attól a bizonyos pillanattól kezdve, soha többé nem voltam “hülye” két edényt összekoszolni, sőt elértem anyáéknál, hogy vegyenek egyet ők is (mondanom sem kell, sosem használják, és ők teszik csak igazán jól!).

Régóta tudom, hogy ártalmas a mikrosütő, de mindig megmagyaráztam magamnak, hogy annyira keveset használom, hogy az még simán belefér.  És ezzel most is így vagyok, de ma már nem kapcsolom be minden reggel a tejeskávéhoz, max heti egyszer, de néha még annál is ritkábban. Nem azért, mert hirtelen túlértékeltem a dolgot, hanem azért, mert mindig frissen főzök-sütök, így valóban csak időhiány esetén kerül használatba, és a lustasághoz már semmi köze nincs.

Az átlag háztartásokban elég sűrűn kerül bekapcsolásra ez a szerkentyű, az irodák teakonyháiban pedig naponta több százszor is. Rendkívül elterjedté vált elkényelmesedett társadalmunkban az étel házhoz rendelése, amivel egyáltalán nincs gond ha az ember ismeri a beszállítót, na de az egy hétre előre megrendelt vákuumcsomagolt ebéd….hát nem tudom ti hogy vagytok ezzel, de engem mindig kirázott a hideg tőle, így sosem vettem ilyet. Sajnos nagyon sokan viszont igen. És nem elég, hogy nem tudni, hogy honnan származik az étel, de azt a minimális tápanyagot, ami valami véletlen folytán benne maradhatott, a mikro egész biztosan agyonvágja teljesen…mert ezek ugye 100-ból 100-szor mikroban végzik. Innentől kezdve, ez az étel már nem a táplálkozásról szól, hanem a gyomor megtöméséről :-(. És hiába tele a bendő, az ember mégis alultáplált.

Biztos sokan kiállnak a mkirosütő mellett, mondván, hogy a hagyományos főzés-sütés is megöli a tápanyagokat. Nos ez részben igaz, de míg a mikro 90%, vagy annál is magasabb minőségű munkát végez, addig a párolás csak 10-15 százalékban rombol, de a sütés-főzés is sokkal “gyengébb” ezen a fronton. Hogy miért? Vannak bizonyos alkotóelemek, amik a hő hatására bomlanak fel, és lesznek károsak a szervezet számára. Éppen ezért figyelünk arra, hogy 160-170fok felett ne főzzünk-süssünk. Na de a mikrohullámok hatásának semmilyen élő alkotóelem nem képes ellenállni. Az ételek alkotóelemei teljesen deformálódnak, halottak lesznek és még ártalmasak is.

A mikrohullámú sütőt a németeknek köszönhetjük, akik a második világháborúban is megpróbáltak világuralomra törni (sikertelenül). És igen jogos volt a hozzáállás, miszerint a világuralomhoz sok, erős, jól táplált katona kell, ahhoz pedig “elengedhetetlen” a meleg étel, hisz a fronton nem lehetett leszaggatni a fáról egy almát, vagy levadászni egy vaddisznót :-). A meleg ételhez igen macerás lett volna az állandó tűzrakás, pláne, hogy az ebédlő zónák is csak ideiglenesen voltak biztonságosak. Nos a német akkor is, és ma is: gondol, akar, megcsinál módon működtek, így lőn mikro. Mondanom sem kell, hogy az amerikaiaknak is tetszett az ötlet, de gondolták nem ártana előbb tesztelni a masinát. A tesztelést az oroszok végezték, és mivel számos negatív hatást véltek felfedezni a “kontroll csoportokon”, betiltották. De a kényelem nagy úr ugyebár, meg hát “valamitől mégiscsak meg kell halni”, így a mikrok életre keltek, és mára beköltöztek a háztartások 80-90%-ba, sőt napi szinten végzik az ételgyilkolás fáradtságos munkáját.

Az anyatej melegítéstől, a fagyasztott ételek olvasztásán át, a dobozban rendelt ebéd felmelegítéséig szinte mindenre használják már, sőt mi több, vannak mikrohullámú sütőhöz aktualizált receptek is. Képzeljétek el azokat a csecsemőket, aki már idejekorán kapják a mikrozott anyatejet, amiből a hullámok teljesen kiölik azokat az összetevőket, amik a fejlődő immunrendszert hivatottak erősíteni…szegény csöppségnek mégis mi a jó fenéből lesz ezek után ellenállóképessége???? Ja tényleg, biztos az Elevitből meg az üveges bébipapikból meg a tápszerekből :-(.

Jó lenne tehát, ha félretennénk a lustaságunkat, és az ételt frissen főznénk meg (akkor nem kell melegíteni), de ha nincs lehetőség a melegítésre, akkor inkább együk meg hidegen, vagy együnk valami mást helyette. Az a kis ártalmatlannak tűnő masina igen nagy szerepet játszik minden egyes bekapcsolással a daganatos betegségek kialakulásában, a fehér vérsejtek csökkenésében, ami mérgezésre utal, a vörös vértestek csökkenésében, a hemoglobin szint csökkenésében, ami vérszegénységre utal, de a koleszterinszint is megemelkedik tőle, ami, mint már tudjuk szervezeten belüli gyulladásra utal, sőt a 3-as típusú cukorbetegséget is indukálhatja ez a típusú elektromos kisugárzás.  Hogy mi szól mellette? SEMMI! Max a kevesebb mosogatnivaló, na de könyörgöm, a munkamegosztást több száz évvel ezelőtt feltalálták…

P.S. Katt a Cukormentesre az új nyersen készült cseresznyetorta receptjéért, meg minden más finomságért, tippért. Hamarosan új játék, le ne maradj semmiről 🙂

Ne magolj, megárt!

Hogy egyszerű-e az egészséges életmód? NEM! Hogy lemondásokkal jár-e? IGEN! Hogy folyamatosan szembesül-e az ember azzal, hogy amit éveken át rágtak a fülébe a dietetikusok, orvosok és a reklámok, nem jó? IGEN! Sőt nagyon káros? IGEN! Hogy hallom-e napi szinten, hogy mi a fenéért vonok meg dolgokat magamtól, hisz valamitől meg kell halni? IGEN! Hogy kívánok-e néha egy-egy sütit? NEM! És egy-egy klasszikus fagyit? IGEEEN! Hogy megveszem-e? NEM!

És folytathatnám a kérdések hadát annak kapcsán, hogy milyen a paleo életmód, de egy kérdés számít csak igazán: jobban érzem magam tőle??? IGEN, SOKKAL JOBBAN! És innentől nincs is értelme a többi kérdésnek. És az a célom, hogy ti is úgy érezzétek magatokat ahogyan én, hogy megszűnjenek a kétségek, a magyarázkodások, a mondvacsinált ellen-indokok. De ehhez még kell pár tudnivaló, hogy teljesen tiszta legyen a kép.

Úgy döntöttem, az olajok után a magokról írok részletesebben, egyrészt mert közös a szál, másrészt mert imádjuk őket, harmadrészt, mert mi paleosok előszeretettel illesztjük be őket a mindennapi étrendünkbe. Hogy ez így jó-e? Attól függ 🙂

Szerintem hamarosan elérkezik az a szint, amikor már elegetek lesz abból, hogy mi mindent nem szabad, és nekem estek :-). De higgyétek el, ezt értetek teszem, mert én azt gondolom, hogy ha meg is kell halni valamitől (persze, mindenkinek eljön az utolsó órája), egyáltalán nem mindegy, hogy mitől és milyen körülmények között.

Na de nézzük a magokat. A zsíros étkezés részeként tekintik sokan a magokat, ami nem igazán jó döntés. A magok valóban rengeteg ásványianyagot tartalmaznak, mellettük viszont nagy mennyiségű PUFA-t (többszörösen telítetlen zsírsavak)is, főként omega6 zsírsavat, ami mint a korábbi írásból tudjuk, nem jó csak igen pici mennyiségben. Mindemellett a magok és diófélék, ahogy számos más növény is, amit kiiktattunk az étrendünkből, rendelkeznek olyan védekező mechanizmusokkal, melyek nem éppen hasznosak az emberi szervezet számára. Tény és való, hogy az a lektin mennyiség ami a magokban van sosem fog autoimmun betegségeket okozni, mint pl. a glutén, de akinek már vannak emésztési problémái, vagy IBS, annak mindenképpen el kellene hagynia a magokat teljes mértékben.

A lektin mellett, azonban a magvak fitinsav tartalma nem elhanyagolandó az egészséges ember számára sem. A fitinsav egy speciális védekezőmechanizmusa a magvaknak, aminek az időszerű csírázásban van szerepe. Ez a fránya fitinsav azonban nem éppen barátságos a mi szervezetünkkel, hiszen kötéseket képez az általunk bevitt ásványi anyagokkal, és nem hagyja őket felszívódni. Így aztán kétpofára tolhatjuk a magokat a rengeteg ásványianyag miatt, mert nem túl sok kerül belőlük hasznosításra :-(. DE! erre még mindig azt mondom, hogy ez nem egy rettenet nagy probléma, hiszen ha a magokat sós vízbe áztatjuk olyan 12 órára (én éjszakára szoktam), leöblítjük, majd kiszárítjuk, akkor ez a fitinsav már nem is jelent problémát, hisz kiázik belőle (lévén, hogy a víz a csírázási körülményt jelenti a mag számára). Arra kell csak figyelni ha sütőben szárítjuk, hogy a lehető legalacsonyabb hőfokon tegyük azt, sőt én a sütő ajtaját is nyitva hagyom résnyire. Nem muszáj kiszárítani, de nedves állagában gyorsan el kell fogyasztani, mert romlandó.

Nnna gondolom sokan fellélegeztetek, hogy akkor mégiscsak lehet magokat enni,  hisz fitinsav kipipálva, csak azt a fránya omega6-ot se felejtsétek el. Biztos sokatoknak eszébe jut, hogy ácsi, a magokban omega3 is van bőven, szóval akkor miről is beszélek én itt??? Nos ez tényleg így van, csak épp az a probléma ezzel az omega3 zsírsav formulával, ami a magokban van, hogy nagyon instabil (ALA formátumú, azaz rövid szénláncú), tehát nem tud hasznosulni a szervezetünkben, sőt inkább káros. A hosszú szénláncú (EPA és DHA) omega3 a zsíros vad halakban található meg, illetve az állati zsírokban, így azt ilyen ételekkel lehet és kell pótolni.

Vegyük sorban:

A makadámia dióban nagyon alacsony a PUFA (100g-ban csupán 1,5g) így ezt lehet nyugodt szívvel nagyobb mennyiségben is fogyasztani 🙂 (Gondoltam a bajnokkal indítok:-). Áztatni sem feltétlenül kell, pláne, hogy a fitinsav tartalma is elhanyagolható. A makadámia diónak magas a tiamin (avagy B1 vitamin), réz és mangán tartalma.

A gesztenye is hasonlóan szuperjó, hisz alacsony a PUFA tartalma (100g-ban mindössze 0,9g) és a fitinsav tartalma is, sőt ez magasabb hőmérsékleten is stabil, így nem kell tartani a pirításától, sütésétől. A gesztenye az egyetlen értékelhető C vitamin mennyiséget tartalmazó mag, mellette pedig réz, mangán és B6 vitamin is található benne.

A mandula közepesen magas PUFA tartalommal bír (100g-ban 12g, többnyire omega6). Remek mangán, réz, magnézium, E vitamin és riboflavin forrás mértékkel való fogyasztás esetén.

A pisztácia is a közepes mezőnyben foglal helyet (100g-ban 13g) PUFA mennyiség szempontból, ami az ásványianyagokat illeti réz, tiamin, mangán és B6 vitamint lehet tőle remélni :-).

Most viszont kapjatok a szívetekhez, a dió következik, aminek igen magas a PUFA tartalma (100g-ban 47,2g!!). Sokan dicsőítik a magas omega3 tartalma miatt, ami 100g-ban 9g, de ez még mindig igen kevés lenne az omega6 kiegyensúlyozásához. Szóval nagyon nagyon mértékkel tessék ezt a mangán, magnézium és réz forrást nassolni.

A törökmogyoró is a közepes frontot erősíti (100g-ban  7,9g) többszörösen telítetlen zsírsavak szintjén, E vitamint, tiamint, rezet és mangánt tartalmaz.

A kesudió hasonló a törökmogyoróhoz (100g-ban 7,8g), de a magnézium, réz és mangán mellett foszfort is tartalmaz.

A paradió (brazil dió) sajnos 20,6g PUFA-t tartalmaz 100g-ban, de nagyon magas a szelén tartalma, így emiatt érdemes fogyasztani. Rossz hír azoknak aki imádják (pl. jómagam), hogy 2-3 szem is elég a szelén pótlására, sőt mi több, a túlzott szelén bevitel toxikus hatással bír. A szelén mellett magnéziumot és rezet is tartalmaz.

Sajnos a tökmagnak is magas a PUFA tartalma (100g-ban 21g), szóval ezt sem ajánlatos folyamatosan nassolni egy 2 órás film mellett :-). A tökmag mellett szól azonban magas magnézium tartalma (ami a legtöbb ember étrendjéből hiányzik), mellette pedig rezet, mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz.

A napraforgómag, alias szotyi sem kecsegtet semmi jóval (100g-ban  23g PUFA), viszont tartalmaz E vitamint, tiamint, magnéziumot, mangánt, rezet és szelént.

A szezámmag PUFA tartalma szintén magas (100g-ban 21,8g), de remek kálcium, magnézium, vas, réz és mangán forrás.

A lenmag omega3-ban veri az összes többi magot, hisz PUFA tartalmának nagy részét ez teszi ki (100g-ban 28,7g), viszont sajnos ez az ALA formátumú omega3, így aztán nem sokra megyünk vele.

A leglényegesebb magokat gyűjtöttem ki, és ha valaki hiányolná a földimogyorót, az azért hibádzik a felsorolásból, mert egyrészt nem paleo, másrészt azért nem paleo, mert valójában nem a magok és diófélék családjába tartozik, hanem a hüvelyesekébe, amiket ugye mellőzünk.

Összegzésként annyit, hogy érdemes kiáztatni a magokat, hogy legalább a fitinsav veszélyt likvidáljuk, illetve érdemes őket kis mennyiségben, odafigyeléssel fogyasztani. A fenyőmag és a dió a lehető legrosszabb választás, így azokat külön érdemes kispadra küldeni és csak nagy ritkán elővenni, mértékkel :-).

P.S. Ne felejtsétek a Cukormentest, mert ott mindig történik valami :-). Ne maradjatok le: Lájkoljátok! 🙂

Olaj a tűzre, avagy “barátból” ellenség

Sokszor beszéltem már arról, hogy a paleo étrend egyik fontos része a zsíros(abb) táplálkozás, hiszen az alacsony szénhidrát bevitel következtében, testünk a zsírból nyeri energiáját. Most viszont azt gondolom, hogy tisztázni kellene milyen zsírokra gondolok, mi az amit valóban kell fogyasztani, és mi az amit a lehető legminimálisabbra kell csökkenteni. Most sem szándékozom tudományos-kémiai eszmefuttatásba bocsátkozni, hisz azt gondolom nem az a lényeg, hogy értsük milyen kötésekkel rendelkeznek a különböző zsírok, sokkal inkább jó tudni, hogy miből ehetünk nyugodtan, mit érdemes csökkenteni és mit kerüljünk.

Az omega3 zsírsav igencsak közkedvelt mind a mai dietetikában, mind a paleo táplálkozásban is, szemben az omega6-al, melyről mumusként számolnak be mindenhol. Mindkettő többszörösen telítetlen zsírsav, és a külföldi szakirodalomban a PUFA rövidítéssel jelölik őket. Én is ezt használom a továbbiakban, a rövidség kedvéért.

Na szóval, ha azt mondom omega3, bizonyára sokatoknak jut eszébe, hogy hoppá, ma elfelejtettem bevenni az omega3 kapszulámat, vagy, éppen tegnap hallottam, hogy milyen jó lesz, ha én olyat szedek, gyorsan elszaladok beszerezni egy dobozkával, üvegcsével. A halolaj kapszulák, vagy olajok is igencsak kedveltek, számos formában elérhetők nem csak a gyógyszertárakban, de a drogériák polcain is.

Annak idején, a kozmetikusom azt mondta, hogy azok a krémek, amik könnyen elérhetők, bármely drogériában beszerezhetők, nem jók. Nagyon alacsony a hatóanyag tartalmuk és tele vannak tömegnövelőkkel, tartósítószerekkel, káros “olajokkal”. Ezt jól megjegyeztem, és most meg kell mondjam, így van ez a “csodálatos” omega3-al is.

A PUFA-kal az a gond, hogy nagyon instabil a szerkezetük, hő és fény hatására könnyen lebomlanak, bomlástermékük pedig igen káros lehet egészségünkre. Ezeket a zsírsavakat főként a növényi olajokban találjuk, ezért van tehát, hogy nem ajánlott velük sütni-főzni. (Arról nem is beszélve, hogy nagyrészt műanyag flakonban értékesítik, amik igen kétes körülmények között vannak tárolva, tehát még a műanyag is belekerülhet az olajba.) Sokan kérdezik, hogy miért nem jó oliva olajban sütni, hiszen az utóbbi években igencsak felkapottá vált…nos ezért. És igen, tudom, hogy az oliva olajnak alacsony a PUFA tartalma, de mégis inkább hidegen ajánlott, mintsem hőkezelt formában. Érdemes tehát megjegyezni, hogy a PUFA-kat nagyban kerülni kell, és a lehető legalacsonyabbra fogni a fogyasztásukat, sütéshez-főzéshez pedig egyáltalán nem használni.

A paleoban igencsak nagy szerepet kaptak a magvak, melyek bár nagyon magas vitamin és ásványianyag tartalommal dicsekedhetnek, sajnos omega6-ban is verhetetlenek. A legtöbb mag zsír részét omega6 zsírsavak alkotják, de ezt részletesebben szeretném tárgyalni, így ez egy külön téma lesz :-). Nos ez mit jelent? Akkor mégsem lehet magokat enni??? Hát nem éppen, de majdnem. Kell magokat enni, de nagyon visszafogott mennyiségben. Aki naponta 2-3 maréknyit fogyasztott mostanáig, jó lesz ha elkezdi csökkenteni a bevitelt, különösen akkor, ha sok fruktózt is fogyaszt gyümölcs formájában. A PUFA-k ugyanis könnyen képesek reakcióba lépni a fehérjékkel és a fruktózzal testünk számára toxikus anyagokat bocsátva ki, melyeket előrehaladott glikációs végtermékként (AGE) ismerünk, és melyek például komoly vesekárosodást okozhatnak.

A túlzott PUFA fogyasztás fontos szerepet játszik a krónikus gyulladások megjelenésében is, melyek a klasszikus “gyógyító gyulladásokkal” szemben nem erősítik az immunrendszert, hanem elnyomják azt. Gondoljunk csak bele, a társadalom nagy része napraforgó olajjal főz, mert a zsír ugyebár “egészségtelen”. Hát megint csak azt tudom mondani, hogy kezdek elveszni a dolgokban, hisz mindenki marha-egészségesen étkezik, aztán a társadalom valahogy mégis krónikusan betegszik…

Azoknak akik összekavarodtak volna az információkban, íme egy kis összesítő, amit szem előtt tartva könnyűszerrel, számolgatás és megőrülés nélkül is megfelelő szinten tudják tartani a PUFA fogyasztást:

Először is, a PUFA-k, mind az omega3, mind az omega6 esszenciális zsírsavak, azaz szükségünk van rájuk, csak épp nem abban a mennyiségben, amelyikben elénk tárulnak nap-mint nap. NE! süssünk-főzzünk többszörösen telítetlen növényi zsírokkal, helyettük JÖHET a kókuszolaj, tisztított vaj, pálmaolaj, marha faggyú, melyek telített zsírok, nagyon nagyon alacsony PUFA-val. Én javaslom továbbá, hogy amennyiben egy mód van rá, próbáljuk ételeink nagy részét 170 fokon sütni-főzni.

A növényi olajokat csökkentsük le a lehető legjobban, extraszűz OLIVA OLAJat viszont használjunk nyugodtan salátákhoz, vagy olyan ételekhez, amiket nem teszünk ki hőnek.

A magok közül fogyasszuk nyugalommal a makadámia diót akár nagyobb mennyiségben is, mert alacsony a  PUFA tartalma, brazil diót módjával, mert bár magas az omega6 tartalma, ebben található a legnagyobb mennyiségű szelén. A gesztenyének is alacsony a PUFA tartalma, ugyanakkor egészséges szénhidrát forrást jelent. A mandulának, kesudiónak, törökmogyorónak már magasabb az omega6 tartalma, ásványianyag és vitamin tartalmuk miatt mégis érdemes őket fogyasztani visszafogott mennyiségekben. A kedvenc diónkkal kell a legóvatosabban bánni, hisz annak a legmagasabb az omega6 tartalma.

Az omega3 bevitelt érdemes lenne csak természetes forrásból pótolni, ami zsíros vad halat jelent (tonhal, lazac, szardínia stb). Ezek elég nehezen elérhetők és drágák is, de heti egyszeri fogyasztásuk is elegendő az omega3 pótlásban és az omega6 kiegyensúlyozásában, illetve gondolj csak bele, az omega3 kapszulák is drágák, és ráadásul nem is biztonságosak :-(. Megbízható forrásból szármzaó (sötét, hűtött helyen tárolt) halolajat is fogyaszthatunk, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt könnyebb beszerezni, mint a vad halat :-).

Nyugodtan fogyasszunk húsokat, hiszen azok főként telített zsírokat tartalmaznak. Az állati zsírok is telített zsírsavakból, egyszeresen telítetlen zsírsavakból állnak, kisebb mennyiségben tartalmaznak PUFA-t, így azokat is nyugodtabban fogyaszthatjuk, mint a magvakat. De a mérték ez esetben is érték.

És végül a lényeg számokban: a PUFA fogyasztás (omega6 és omega3 egyaránt) napi kalóriabevitelünk 4-5%-ánál ne legyen több, ha mégis, akkor fogyasszunk sok antioxidánst az egyensúly megteremtése érdekében.

Ezek olyan információk, melyek tudatában könnyebb az étkezésünket szervezni. Tisztában vagyok azzal, hogy ezt a 4-5%-ot elég nagy matek lenne napi szinte betartani, és elképzelhető, hogy alig megvalósítható. A lényeg az, hogy törekedjünk rá, és ha egy mód van, inkább válasszunk mangalica zsírt vagy kacsazsírt, mintsem magokat nagy mennyiségben, fruktózt nagy mennyiségben, illetve különböző növényi olajokat. Lehet, hogy az a trendi ha egy háziasszony konyhájában 5-6 féle növényi olaj van (dió olaj, tökmag olaj, lenmagolaj stb), de ezek mindennapos használata maximum trendi, de NEM EGÉSZSÉGES!

Az én választásom főzéshez: 90%-ban kókuszolaj, 10%-ban paleolaj (vagy olajessimo).

Sütéshez: 80%-ban kókuszolaj, 20%-ban kistermelői (házi) vaj.

Salátákhoz, öntetekhez: 80%-ban oliva olaj, 20%-ban szőlőmag olaj.

Magok: makadámia dió, paradió, kesudió, mandula, törökmogyoró. Kenyerekbe tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag.

Kenyerekhez: imádom a kacsazsírt és a libazsírt is, de csak megbízható helyről veszem meg.

Húsok: bármilyen hús, a halat és a bárányhúst próbálom rendszeresíteni a heti étrendbe. A bárányhús új visszatérő, és bár gyerekkoromban utáltam, az utóbbi 2 próbálkozásom után határozottan jelentem ki, hogy most már imádom:-)

P.S. kattints a Cukormentesre és ne maradj le az újabb recept ötletekről, edzés tippekről! Találkozzunk a Libamájfesztiválon jövő héten: én viszem a kenyeret, Te pedig kaphatsz kóstolót a libamájad mellé:-) Like????

Így fogyj! Biztos recept, végleges megoldás!

Manapság szinte mindenki teljes kiőrlésű kenyereket és csökkentett zsírtartalmú ételeket fogyaszt…na ehhez képest nem durran szét az egészségtől a társadalom, meg a kóros vékonyság helyett a kóros elhízás jellemző már gyerekkortól is, és mellette ott az összes modern civilizációs betegség (erről írtam az előző bejegyzésben részletesen). És az a vicc, hogy ezek után mégis azt vágják a fejemhez, hogy “De hát a zsír hizlal, a zsír egészségtelen!!!!”  Igazán??? honnan tudod, ha mindig alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztottál????

Mi a megoldás tehát? Az lenne, hogy felejtsd el gyűlölni-utálni a tested, villámdiétába kezdeni, eszement fogyókúrákra adni a fejed, megvonni magadtól a táplálékot, és persze felejtsd el a „varázserejű” fogyitablettákat is! Ezek helyett a szénhidrátokat  csökkentsd le amennyire csak tudod…de ne feledd, a gyümölcsevéssel bevitt fruktóz is szénhidrát, tehát ha azt mondom, hogy kevés szénhidrátot vigyél be, akkor nem a kenyérre, tésztára gondolok. Azokat kispadra kellene küldeni végleg!

Helyettük jöhetnek a telített állati zsírok (megbízható forrásból), husok, halak, telítetlen növényi zsírok (omega3 előnyben) és magvak, tojás (0-ás vagy 1-es kódú), zöldségek minden mennyiségben, gyümölcsök és fűszerek. És ha azt hiszed, hogy attól, hogy nem eszel minden másnap krumplit vagy rizst és elmarad a kenyér, unalmas lesz az életed és az étkezésed, akkor nagyon TÉVEDSZ! Sokkal jobbakat ehetsz, mint valaha korábban (lsd a Cukormentesen), a fantáziád valami csoda folytán előkerül a sufniból és elkezdesz konyhabűvészkedni, eközben pedig fogysz, helyreáll a hormonháztartsod, kigyógyulsz az allergiádból és rengeteg minden másból is. Nem rakétatudomány, csak elszántság és fegyelem…és ha eddig képes voltál eszement diétákkal küzdeni sikertelenül, akkor mostantól csak  jókat kell főznöd, és mégis jobb lesz az eredmény…:-)

Hogy lássátok mennyire nem egyszerű az emberi szervezet, próbáljátok ki azt, hogy néhány napig semmilyen szénhidrátot nem esztek, cserében jöhet egy jó kis zsírosabb hal, bárányhús, marhahús, sertés, csirke és persze a zöldségek . Van akinél csak pár hét után, de van akinél akár már 1 hét után is jelentkeznek az elvonási tünetek, hiszen a szervezet hozzászokott ahhoz, hogy kapja a cukrot, így aztán el is kezdi jelezni az igényét rá. Ha ezt mégsem kapja meg, előáll a ketozis állapota, amikor elkezdi a zsírt használni energiaként, és ez a jó! Innentől megszűnnek a hullámzások, a hirtelen éhségrohamok, az evés utáni beájulások, a cukor kívánalma, és marad a rengeteg energia, amit egyszerűen nem értesz, hogy eddig hol a fenében lehetett.

Egyetlen hátránya van csak ennek a dolognak, miszerint nem abban a pillanatban jelentkezik, amikor mi azt szeretnénk, hanem amikor a szervezetnek leürültek a glükóz raktárai. Ezt fáradtságtünetek is követhetik pár napig, míg az átállás meg nem történik. Ez egy folyamat, és ezt nem lehet átugrani…elhatározás és kitartás szükségeltetik, de az eredmény mindent megér.

Az alvás, a megfelelő pihenés és a vitaminok egyaránt fontosak ahhoz, hogy a szervezet elkezdje a saját gyógyulási folyamatát. Az alvás éjfél előtt az igazán pihentető, és nevetni fogsz, de az ideális az lenne, ha a tyúkokkal kelnénk és feküdnénk….bár ez nehezen kivitelezhető, de azért még jó tudni. Sosem hittem volna, hogy képes leszek azért korán kelni, hogy 7-re menjek edzeni. Most már el sem tudom képzelni, hogy ez másképp legyen. És tudod mit, az esetek többségében magamtól felébredek, a telefon csak olyan 10 perc múlva szólalna meg. Ma 5-re volt beállítva a telefon, és ¾ 5-kor már ébren voltam, pedig 11 után feküdtem le.  Ezt nem lehet napokig csinálni, ma egész biztos korán fekszem, mert holnap és holnap-után is korai lesz a kelés. De az egészben az a legfantasztikusabb, hogy nem kell eröltetnem, ráállt a szervezetem magától, és mindeközben nem vagyok fáradt, még kávét sem kell innom :-).

És még egy kis motiváció ezúttal egyik olvasómtól, aki 1 hónapja paleozik és a napokban számolt be tapasztalatairól: az egyéb számos pozitív érzés, változás mellett, mely ez idő alatt bekövetkezett, fogyott 6kg-ot is úgy, hogy a korábbi próbálkozásai mind kudarcokkal zárultak :-). Azt hiszem mindannyiunk nevében megérdemli a gratulációt, és további sikereket kívánunk neki! Csak így tovább 🙂

Szóval ha célod, hogy egészséges légy (és ez a fogyást is jelenti, hisz ahogyan mondtam, a hízás az első rendellenességeket mutató jelek közé tartozik), nincs más dolgod, mint jó ételekkel feltankolni a hűtőt, kamrát, sütni-főzni és nem győzöm eleget hangsúlyozni, MOZOGNI! Felejtsd el a rettentően megerőltető karido edzéseket, helyettük az edzésed is legyen paleo. Keresd a tippeket a Cukormentesen és kapd össze magad. Ha júliusban vagy utána mész nyaralni, még van időd bombaformába hozni magad :-). És ahogy valaki mondja, első az egészség, a fogyás csak pozitív “mellékhatás”. És jelen esetben ez tényleg így is van!

P.S. Már csak pár napig tart a JÁTÉK, kattints, lájkolj, ossz meg, és pár nap múlva már vacsorázhatsz is! Részletek a Cukormentesen! LE NE MARADJ!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!