“E” betűk és minden, ami mögöttük van! (csak, hogy tudd mit etetnek meg veled) II. rész

A korábbi “E” betűs lista folytatása, és korántsem biztos, hogy teljes…Nem kell mindet megjegyezni (nem is lehet!), de azt a pár nagyon káros étrendkiegészítőt még akár fel is jegyezhetjük magunknak, hogy tudjuk mi az, amit semmi szín alatt nem fogyaszthatunk.

E-281 (nátrium-propionát)

E-282 (kalcium-propionát)

E-283 (kálium-propionát)

E-284 (bórsav): a kaviár tartósítószere

E-285 (nátrium-tetráborát, bórax): a szervezetben felhalmozódik, erõsen mérgezõ

E-290 (szén-dioxid): szénsavassá tesz, az alkohol hatását erõsíti

E-296 (D, L-almasav): természetben elõforduló sav, mesterségesen állítják elõ

E-297 (fumársav)

E-300 (L-aszkorbinsav): C-vitamin

E-301 (nátrium-L-aszkorbát)

E-302 (kalcium-L-aszkorbát)

E-304 (6-palmitoil, L-aszkorbinsav): szintetikus

E-306 (tokoferol): természetes erdetû, E-vitamin

E-307 (alfa-tokoferol): szintetikus, káros hatása nem ismert

E-308 (gamma-tokoferol): szintetikus

E-309 (delta-tokoferol): szintetikus

E-310 (propilgallát)

E-311 (oktilgallát)

E-312 (dodecilgallát): természetes, de szintetikusan is elõállítják; allergiát kelthet, csecsemõnek nem adható, asztmás és aszpirinérzékeny embereknek a gallátok gyakran panaszokat okoznak; nugátok, rágcsálnivalók, zacskós levesek antioxidánsai, az Egyesült Államokban mindhárom fajta gallátot betiltották.

E-315 (D-eritroaszkorbinsav)

E-316 (nátrium-D-eritroaszkorbát)

E-320 (BHA, tercier-butil-4-hidroxianizol): szintetikus, túlérzékenységet, allergiát okozhat.ű; marcipán, nugát és máktöltelék antioxidánsa, az USA-ban betiltották

E-321 (BHT, 3,5-di-tercier-butil hidroxi-toluol): rágógumi antioxidánsa

E-322 (lecitinek): állati és növényi, fõleg szójából és napraforgóból nyerik, emulgeátor (homogénné teszi a nehezen elegyíthetõ összetevõket); átlagos fogyasztása ártalmatlan.

E-325 (nátrium-laktát): a tejsav sói, nem károsak

E-326 (kálium-laktát): a tejsav sói, nem károsak

E-327 (kalcium-laktát): a tejsav sói, nem károsak

E-330 (citromsav és sói): fogyasztásuk ártalmatlan

E-331 (nátrium-citrát)

E-332 (kálium-citrát)

E-333 (kalcium-citrát)

E-334 (L-borkõsav és sói): természetesek, állatkísérletekben vesekõképzõk

E-335 (nátrium-tartarát)

E-336 (kálium-tartarát)

E-337 (kálium-nátrium-tartarát)

E-338 (ortofoszforsav és sói): elõregyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják õket, mert sok vizet kötnek meg

E-339 (nátrium-ortofoszfát)

E-340 (kálium-ortofoszfát)

E-341 (kalcium-ortofoszfát)

E-342 (magnézium-ortofoszfát)

E-350 (nátrium-malát): természetes só

E-351 (kálium-malát)

E-352 (kalcium-malát)

E-353 (meta-bórkõsav)

E-354 (kalcium-tartarát)

E-355 (adipinsav): csak sópótlókban használják

E-356 (nátrium-adipát)

E-357 (kálium-adipát)

E-363 (borostyánkõsav): gyümölcssav, szintetikusan állítják elő

E-380 (triammónium-citrát)

E-385 (kálium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát): szintetikus

E-400 (alginsav és sói): barna algákból nyerik, káros hatásuk nem ismert

E-401 (nátrium-alginát)

E-402 (kálium-alginát)

E-403 (ammónium-alginát)

E-404 (kalcium-alginát)

E-405 (propilénglikol-alginát)

E-406 (agar-agar): tengeri algákból nyerik

E-407 (karragén): vörös algákból nyerik; állatkísérletekben bélgyulladást okozott

E-410 (szentjánoskenyérmag-liszt): növényi termék, fogyasztása ártalmatlan

E-412 (guárgumi): guarmag-származék, allergiát okozhat

E-413 (tragant-mézga): trópusi növény gyantájából nyerik, allergiát okozhat

E-414 (gumiarábikum): trópusi fák gyantájából nyerik, káros hatása nem ismert

E-415 (xantán): növények cukortartamú oldatából készül, mikroorganizmusok termelik

E-416 (karaya gumi): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)

E-417 (taramag-liszt): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)

E-418 (gellán gumi): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)

E-420 (szorbit): édesítõszer cukorbetegeknek, nagyobb mennyiségben hasmenést okoz

E-421 (mannit): édesítõszer, ártalmatlan

E-422 (glicerin): nedvesítö és lágyító anyag, nem veszélyes, de nagy mennyiségben fejfájást okoz

E-431 (polioxietilén-[40]-sztearát): szintetikus

E-432: szintetikus

E-433: szintetikus

E-621 (nátrium glutamát): ízfokozó, allergén, nagyon káros

E-951 (aszpartám): édesítő, nagyon káros

Tovább a blogra »